Početna Događanja Uspešno okončan projekat „Jezikovanje“ u Montrealu

Uspešno okončan projekat „Jezikovanje“ u Montrealu

Foto: arhiva škola Sveti Sava u Montrealu

U cilju očuvanja jezičkog identiteta Srba koji žive u Montrealu u Kanadi, škola Sveti Sava i biblioteka Stevan Jorgović udruženim snagama organizovale su od septembra 2019. do februara 2020. godine intenzivni, interaktivni program za učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma „Jezikovanje”. Program („kovanje jezika”) je namenjen deci, omladini, ali i svima onima koji žele da nauče ćirilicu i osveže znanje srpskog jezika, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Ukupno je u toku projekta održano 15 radionica na kojima su deca naučila svih 30 slova ćirilice.

 Iz nedelje u nedelju, deca su se družila sa glumcima, profesorima jezika, piscima, slikarima, grafičkim dizajnerima, naučnicima, pilotima, vaspitačima, doktorima, učiteljima, bibliotekarima, koji su im kroz različite pristupe približili srpski jezik i naučili ih po dva ćirilična slova. Svaki čas pratila su interesantna vežbanja povezana sa profesijom predavača.

 Program se pokazao kao veoma uspešan, uzevši u obzir broj polaznika koji je oborio rekord do sada upisane dece u našu školu, i što je još važnije, broj se nije osipao tokom hladne, kanadske zime, kao prethodnih godina. Ono po čemu se program Jezikovanje izdvaja jeste pristup koji u obzir uzima latinično predznanje polaznika programa. Velika većina dece već zna latinično pismo budući da su u Kvebeku dva zvanična jezika francuski i engleski. Savet roditelja uporedio je program Jezikovanje sa kultnom obrazovnom TV serijom Kocka, kocka, kockica.

 Nakon martovskog raspusta škola nastavlja sa radom narednih pet sedmica. Fokus nastave biće na savladavanju čitanja. U okviru Jezikovanja održane su i tri radionice pod nazivom: Nauči kako da predstaviš svoju izuzetnost na kojima su polaznici učili kako da ostave najbolji utisak na sagovornika, da impresinoraju slušaoce i posmatrače tokom intervjua, prezentacije projekta i sl. Predavač je bila diplomirana glumica Valentina Tina Milivojević. Projekat Jezikovanje podržan je od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu putem konkursa za sufinansiranje projekata 2019.