Početna Događanja Srpske arhitekte Bojana i David nagrađene u Frankfurtu

Srpske arhitekte Bojana i David nagrađene u Frankfurtu

Projekat 4 zemlje 1 jezik osvojio „German Design Awards 2020“
Foto: arhiva internet stranice Bojane Marković

Mlade srpske arhitekte Bojana Marković i David Bilobrk (oboje iz Beograda) osvojili su prestižno priznanje u Nemačkoj „German Design Awards 2020“ za modularni štand od drveta.  Nemačko veće za dizajn im je u Frankfurtu dodelilo im je nagradu u kategoriji enterijera za projekat paviljona „4 zemlje 1 jezik“.

Štand od 210 metara kvadratnih projektovan je za potrebe zajedničkog predstavljanja zemalja nemačkog govornog područja, Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna, pod nazivom „4 zemlje 1 jezik“ u okviru 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. U njegovom sklopu su police za knjige, klupe, izložbeni paneli, ljuljaške. „Dizajn štanda koji podseća na estetiku polica za knjige, kreira jedinstvenu toplu i relaksirajuću atmosferu koja se prenosi kroz zakrivljene zidove“, istakli su članovi žirija uz opasku „Veoma dobro izvedeno!“ Modularni štand od drveta može se postaviti i na drugom mestu, i to na neki drugačiji način. Projekat „4 zemlje 1 jezik“ osvojio je i nagradu Ranko Radović za 2018. godinu.

David Bilobrk i Bojana Marković na dodeli nagrade Ranko Radović
Foto: arhiva Bilobrk – Marković

„Ova nagrada je za nas od velikog značaja s obzirom na to da su retke prilike da projekti na našem području, za koje su budžeti uglavnom skromni, imaju priliku za međunarodno priznanje. Želeli smo funkcionalnu kompoziciju koja svojom atraktivnošću naglašava značaj gosta na sajmu knjiga“, izjavila je za dnevni list Politika Bojana Marković.