Početna Vesti Otkazana 8. Dečija evropska smotra koja je trebala da se održi u...

Otkazana 8. Dečija evropska smotra koja je trebala da se održi u Novom Sadu

Usled porasta novih slučajeva zaraženih korona virusom u Evropi iz dana u dan u čitavoj Evropi se otkazuju razne manifestacije i uvode mere poput zabrane javnih skupova i zatvaranja škola.

Upravo zbog toga kao i daljeg širenja korona virusa Savez srpskih udruženja Nemačke i Savez srpskog folklora Švajcarske su prinuđeni kao organizatori da otkažu osmu po redu Dečiju evropsku smotru srpskog folklora i Srba u regionu. Manifestacija je trebala da se održi 11. i 12. aprila u Novom Sadu. Odluku o otkazivanju donesi su i potpisali predsednici oba Saveza Danilo Đokić iz Nemačke i Nenad Milenković iz Švajcarske. U obrazloženju su naveli da je odluka o otkazivanju doneta iz bezbednostnih razloga.

Nenad Mileković (levo) i Danilo Đokić, predsednici Saveza Švajcarske i Nemačke
Foto: arhiva D. Đokić

„Izvinjavamo se svima koji su uložili vreme i pripreme da bi nastupali na smotri, ali u ovom trenutku  viša sila je učinila da ovo najveće okupljanje naše dece iz dijaspore i Srba u regionu u matici bude otkazano. Termin ovogodišnje smotre je otkazan ali naša želja je da se smotra održi sledeće godine  3. i 4. aprila na istom mestu“, stoji u zajedničkom saopštenju.

Predsednik Saveza  srpskog folklora Nemačke Danilo Đokić se zahvaljuje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, njegovom generalnom sekretaru Nikoli Selakoviću kao i gradonačelniku Novoga Sada Milošu Vučeviću na pokroviteljstvu smotre koja je trebala da se održi u Novosadskom Spensu. „Moja zahvalnost nema nikakvu političku pozadinu. Primljeni smo najsrdačnije od pomenutih osoba, pokazali su veliko razumevanje za srpsko rasejanje i našu decu, preduzeli troškove oko organizacije smotre i najtoplije nas primili. Svima nama je žao što je moralo da dođe do otkazivanja ove manifestacije“, dodao je Danilo Đokić.