Početna Događanja Srbi u Luksemburgu predstavili svoju zemlju na 37. Festivalu migracija, kultura i...

Srbi u Luksemburgu predstavili svoju zemlju na 37. Festivalu migracija, kultura i građana

Vredni Srbi SKC Luksemburg na srpskom štandu
Foto: arhiva SKC Luksemburg

Predstavnici Srpskog kulturnog centra iz Luksemburga su učestvovali na 37. po redu Festivalu migracija, kultura i građana. Bila je ovo četvrta godina za redom da su na ovoj manifestaciji bili prisutni članovi srpske zajednice iz Luksemburga, nakon pauze od par godina. Festival je, kao i do sada, trajao tri dana. Bilo je preko 400 štandova iz svih krajeva sveta. Zbog pojave korona virusa posećenost je generalno bila slaba, ali je srpski štand imao dosta posetilaca. Prošle godine je ovaj festival posetilo oko 30.000 ljudi.  

Tražena pića na Festivalu
Foto: arhiva SKC Luksemburg

Na svečanom otvaranju, pored ministra za porodicu i integraciju Luksemburga Korine Kaen, predsednika Agencije za volontere Marka Krošeta kao i člana odbora Komiteta za vezu sa stranim zajednicama Amelije Konte, prisutne je pozdravila i Snežana Balešević,  potpredsednik SKC Luksemburg i ujedno član administrativnog odbora Centra za povezivanje udruženja migracije.

Snežana Balešević

Snežana je istakla da treba raditi na jednakosti i integraciji. Naglasila je, da su zemlje u kojima živimo odgovorne za talase izbeglica i da te posledice treba da snosimo. „Sve je više siromašnih i u Luksemburgu najviše zbog nenormalnog rasta cena stambenog prostora. Tražimo formiranje sekretarijata za strance, koji bi pomogao u rešavanju mnogih pitanja kao što su spajanje porodice”, naglasila je Snežana Balešević u pozdravnog govoru.

Druženje mnogih kultura
Foto: arhiva SKC Luksemburg

Ona je za portal Rasejanje.info objasnila zašto je važno da Srbi budu u organizaciji za strance(Clae).  „Važno da je da imamo sve informacije iz prve ruke kao i povoljnosti koja imaju udruženja koja su u takvim organizacijima. Clae ima redovne kontakte sa ministarstvima i raznim političarima i može nam samo biti od koristi. Nijednu priliku ne propustim da kažem da sam predstavnik SKC Luksemburg“, naglasila je Snežana Balešević.

Velika potražnja za srpskim specijalitetima u Luksemburgu
Foto: arhiva SKC Luksemburg

Srpski štand je bio ukrašen bojama srpske zastave. Deo članova je goste posluživao u srpskoj narodnoj nošnji. U ponudi je bilo dosta tradicionalnih jela (specijaliteti sa roštilja, punjene paprike, ajvar, kajmak, razne vrste pita i domaćih kolača) i pića (više vrta rakija, vina mnogobrojnih srpskih proizvođača). Takođe, štand su krasile tradicionalne vunene kape i čarape, kao i turistički prospekti o Srbiji. Ambasadorska Srbije iz Brisela Marina Jovičević prisustvovala je ovoj manifestaciji zajedno sa konzulom Vesnom Lalić. SKC se toplo zahvaljuje svima na učešću na ovoj manifestaciji  kao i majstoru na roštilju Zoranu Gestiću, koji je i u odboru Centra.

Foto: arhiva SKC Luksemburg

Srpski kulturni centar Luksemburg je nastao po raspadu bivše države i naslednik je kluba Jugoslavija, koji je bio najstarije udruženje u Luksemburgu. Predsednik je Marko Katanić. U upravi Centra je 11 članova.  Najvažnija aktivnost je okupljanje dece u srpskoj školi, koju roditelji sami finansiraju. Za upravu i članove SKC je važno predstaviti Srbiju i njene lepote gde god se ukaže prilika. Njihove aktivnosti se mogu pratiti na Fejsbuk stranici Srpski kulturni centar Luxembourg.