Početna Događanja U Beču održana velika litija povodom situacije u Crnoj Gori

U Beču održana velika litija povodom situacije u Crnoj Gori

Sa litije „Ne damo svetinje“ u Beču
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

U Beču je, minulog vikenda održana velika litija povodom situacije u kojoj se nalazi Srpska pravoslavna crkva u Crnog Gori zbog donošenja spornog zakona o slobodi veroispovesti. U Crnog Gori se već nekoliko meseci održavaju litije sa porukom „Ne damo svetinje“ a mnogi Srbi u rasejanju podržavaju svojim skupovima i protesnim šetnjama. Protesni skupovi su održani u Parizu, Lionu, Nici, Čikagu, Njujorku, Kopenhagenu, Cirihu, Londonu… u zemljama regiona.

Vladika Andrej je predvodio litiju
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

U glavnom gradu Austrije prema procenama u litiji je učestvovalo preko 4 hiljade vernika. Vernici su se okupili na Švarcenbergplacu, odakle su pošli uz pesmu pronoseći radost glavnim gradskim ulicama, sve do Heldenplaca, na kome su smeštene neke od najznačajnijih institucija u Austriji. U litiji su nošene ikone, drevni običaj na ovaj praznik, kojim se objavljuje pobeda Pravoslavlja nad ikonoborcima i svim jeresima.

Na Heldenplacu odslužen je moleban
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski gospodin  Andrej predvodio je litiju u pratnji bečkog sveštenstva. Na Heldenplacu odslužen je moleban, pročitan je apel upućen austrijskoj javnosti i vlastima. Episkop Andrej je prisutnim vernicima govorio o situaciji u Crnoj Gori i naporima koje čini Austrijsko-švajcarska eparhija da pomogne ugroženoj braći i svetinjama.