Početna Događanja Klub mladih umetnika iz Beča organizovao deveti susret „Večeri mladih pisaca“

Klub mladih umetnika iz Beča organizovao deveti susret „Večeri mladih pisaca“

Deveto po redu „Veče mladih pisaca” u organizaciji „Klub mladih umetnika”
Foto: arhiva Klub mladih umetnika

Klub mladih umetnika Prosvjeta Austrija je deo Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta, ogranka u Beču. Oformljen je radi okupljanja mladih, kreativnih stvaralaca različitih struka – od umetnika, pisaca, slikara do glumaca koji žive i rade ili studiraju u Beču. Ima više sekcija: književnu (u koje spadaju poezija, proza, recitovanje, organizovanje događaja poput „Večeri mladih pisaca”, „Večeri najlepših stihova”); glumačku (amatersko pozorište, predstave i dramska izvođenja); slikarsku i fotografsku. Klub već tri godine uspešno vode Vesna Špirić i Uroš Uljarević.

Pozdravna reč predsednika Prosvjete Srđana Mijaklovića
Foto: arhiva Klub mladih umetnika

Manifestaciju „Veče mladih pisaca”, devetu po redu, organizovali su na međunarodni praznik žena, pa je to ujedno bio i lep poklon prisutnim damama. Kafe-restoran Tesla u Beču je bio premali za sve koji su želeli da budu prisutni to veče i da uživaju u divnim pesmama posvećenim ljubavi, radosti i čežnji. Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković je pozdravio prisutne, dok je Nikola Prerad Pesmom ženi Jovana Dučića otvorio „Veče mladih pisaca” čestitajući praznik damama.

Mnogi su učestvovali po prvi put na pesničkoj večeri i bili oduševljeni idejom i konceptom
Foto: arhiva Klub mladih umetnika

Ređale su se divne pesme poznatih pesnika, a među njima i „Nirvana” Vladislava Petkovića Disa, „Ne daj se Ines” Arsena Dedića i „Čekaj me” Konstantina Simonova, kao i pesme mladih autora i odlomci njihovih proznih dela. Kroz „magično veče pisane reči” prisutne su vodile Katarina Stanisavljević i Anja Rudić, dok je Božidar Boki Radenković svakog izvođača pratio na klavijaturi, ulepšavši već divno veče.

Organizatori Vesna Špirić i Uroš Uljarević
Foto: arhiva Klub mladih umetnika

Organizatori Vesna Špirić i Uroš Uljarević bili su bili više nego zadovoljni. „Najviše me raduje činjenica, da trajemo već nekoliko godina i da svaki put imamo sve više izvođača”, naglasila je Vesna. Ona je istakla da su to veče imali najviše debitanata, koji su bili oduševljeni i idejom i konceptom. „Neki od njih su doputovali iz drugih gradova i zemalja zbog ovog događaja i to je najbolji pokazatelj da radimo pravu stvar i podržavamo istinske vrednosti”, istakla je Vesna. Sa druge strane, Uroš Uljarević je izjavio da je ponosan „što se ’Klub mladih umetnika’ afirmisao kao jezgro kulture i umetnosti u Beču kroz plodan rad naših mladih članova. Naše zajedničko stvaralaštvo samo buja i cveta i rađa plodove srpskog kulturnog nasleđa u dijaspori. Pridružite nam se i postanite deo ovog novog talasa kreativnosti”, poručio je Uroš.

Deo prisutnih
Foto: arhiva Klub mladih umetnika

Uz obilje divnih pesama i citata za dame su nabavljene i crvene ruže, mali dar Kluba mladih umetnika.

Ruže za sve dame
Foto: arhiva Klub mladih umetnika