Početna Događanja Druženje Srba u Tutlingenu

Druženje Srba u Tutlingenu

Druženje mladih i Frajburga i Filingena
Foto: B. Drakulić

Toplinu, gostoprimstvo i srdačnost, koju poseduju članovi Nikole Tesle iz Tutlingena, nedavno su osetili i sunarodnici istoimenog kluba iz Frajburga. Prvi susret i prvi nastup dečije folklorne grupe iz Frajburga doneo je ne samo nove kontakte, već i novi oblik saradnje ovih klubova. Gostima iz Frajburga se posebno dopao stav predsednika Nikole Tesle iz Tutlingena Gorana Miloševića, da bi manji klubovi, a posebno oni u blizini, trebali jedni druge da podržavaju.

Predsednik Tesle iz Tutlingena Goran Milošević (desno)
predaje sat potpredsedniku kluba Tesla iz Frajburga Bori Ilić
Foto: I. Ilić

Svesni činjenice, da program koji nude pojedinačni klubovi ne može da okupi veliki broj ljudi, Goran je predložio saradnju – da svaki klub ponudi ono što ima, pa da se zajedno stvara nešto veće – jer bez zajedničkog angažovanja više klubova to ne ide. Tako manje-više funkcionišu srpski klubovi u nemačkom Švarcvaldu i u neposrednoj okolini. 

Igre iz Šumadije izveli igrači Tesle iz Frajburga
Foto: B. Drakulić

Na poslednjoj manifestaciji koju su organizovali članovi Nikole Tesle iz Tutlingena, pored gostiju iz Frajburga učestvovali su i članovi crkvenog folklora Jelek i njihovi simpatizeri iz Filingen-Šveningena, sa kojima naši ljudi iz Tutlingena imaju odličnu saradnju.

Nastup crkvenog folklora Jelek iz Filingen – Šveningena
Foto: B. Drakulić

Mladi igrači Nikole Tesle iz Frajburga i Jeleka iz Filingen-Šveningena tokom cele večeri – još od predstavljanja na bini – nisu stali i sve vreme su igrali i družili se, što je posebno oduševilo sve prisutne iz Tutlingena. „Preneli su vrlo pozitivnu energiju na sve prisutne, tako da ne pamtim kada se ovoliko igralo i veselilo na nekoj od naših zabava” izjavio je predsednik kluba Goran Milošević. On je ujedno pozdravio sve prisutne i gostima poklonio divan suvenir udruženja Nikola Tesla, sat sa njihovim amblemom i prostorijama, koji su posebno uradili za ovu manifestaciju. Pored gostiju iz Frajburga i Filingen-Šveningena, sat je dobila i urednica i novinar internet portala Rasejanje.info uz obrazloženje „da nije bilo nje, o ovom malom srpskom klubu se ništa ne bi znalo, kao ni o celokupnom radu Srba na Švarcvaldu i oko njega”. Ovako lepe reči uvek prijaju.

Veselo društvo iz Frajburga
Foto: B. Drakulić

Uz obilje hrane i pića, uz dobru muziku i nastup Dejana Nedića Tejovca, vredni domaćini i veseli gosti su se družili do kasno u noć, uz divne priče, nova poznanstva i dobar provod.

Oduševljeni gostoprimstvom članova Nikole Tesle u Tutlingenu
društvo iz Frajburga
Foto: I. Ilić