Početna Vesti Saopštenje vernicima Austrijsko – švajcarske eparhije

Saopštenje vernicima Austrijsko – švajcarske eparhije

Vladika Austrijsko-švajcarske eparhije Andrej uputio je saopštenje svojim vernicima povodom novonastale situacije širom Evrope kao i uputstava i naredbi Vlade Republike Austrije u pokušaju suzbijanja daljem širenja korona virusa. Prateće mere koje je doneo i Međucrkveni savet austrijskih crkava i Eparhija austrijsko – švajcarska je prihvatile mere. „Kao Crkva i posebno kao Eparhija poštujemo organe nadležne za donošenje ovih odluka, kao i mišljenje stručnih delatnika. Naše služenje pretpostavljam okupljane vernike, a sada je pojačano u vreme Svete Četrdesetnice. Nikako se ne proglašavamo stručnima, niti sudimo o tome da li su preduzete mere preterane ili ne, nego nastojimo da u meri naših mogućnosti damo svoj doprinos, ne vređajući ničim pobožnost i poverenje u Crkvu, niti se odričući doživljaja i iskustva naše vere“, stoji u saopštenju.
Na osnovu toga doneta je odluka da uprave hramova organizuju odbor koji će biti odgovoran da brine da u hramu nema više od 50 osoba u isto vreme. Ukoliko se desi da se u zatvorenom prostoru ima više od navedenog broja, SPC će se izložiti riziku da dobije krivičnu prijavu. „Vernicima naglasiti naročito mogućnost učešća na bogosluženju i pričešćivanjima radnim danima, sredom i petkom, kao i subotom, kada je manji broj okupljenih u hramu a da se nedeljom ne zadržavaju dugo oni se nisu pripremali za Sveto Pričešće“.

Takođe u saopštenju su date preporuke i sveštenstvu i narodu da se prilikom susreta ne pozdravljaju niti rukuju, da se ne celiva ruka i da se razgovori u bližem kontaktu svode na minimum. Takođe svi koji imaju simptome gripa – kašalj, kijavicu, temperaturu, glavobolju, bol u vratu ili bilo kakve tegobe da izbegavaju da dolaze na bogosluženja dok se u potpunosti ne oporave.

Do kraja meseca otkazane su sve manifestacije: veronauka, predavanja, izložbe, kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja.