Početna Vesti Saopštenje vladike Luke, episkopa Zapadnoevrospke eparhije u vezi korona virusa

Saopštenje vladike Luke, episkopa Zapadnoevrospke eparhije u vezi korona virusa

Vladika Luka, Episkop Zapadnoevropske eparhije obratio se svojim vernicima, sledećim saopštenjem u vezi korona virusa i bogosluženja:

„U četvrtak 11. marta nadležni organi svih šest država u kojima naša Eparhija zapadnoevropska ima crkvenu odgovornost donele su rešenja u pogledu javnih skupova i preporuke za zaštitu od širenja virusa COVID-19 (poznatiji kao korona-virus). Ove odluke će sve naše Parohije striktno primenjivati u skladu sa crkvenim propisima i kanonima.

U Belgiji i Španiji nedeljna bogosluženja su otkazana, dok je u ostalim zemljama broj prisutnih vernika na bogosluženju ograničen na 100 ljudi. Crkve će biti otvorene, u običajenom vremenu kao i do sada. Nadležni parohijski sveštenici će po sopstvenom rasuđivanju razmatrati svaki upit vernika u pogledu ostalih službi (sahrane, krštenja) i pre svega u slučaju potrebe za Svetim Pričešćem.

Uputstva nadležnih zdravstvenih službi vrlo su praktična i razumljiva. Virus se u osamdeset posto slučajeva javlja u običajenim simptomima za grip, i kojima je dovoljan ostanak kod kuće bez posete lekaru, dok posebnu pažnju treba da povedu starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima i osobe sa izrazito visokom temperaturom, otežanim disanjem itd.

Vodimo računa da se sa jedne strane ne stvara panika, a sa druge izbegne svako omalovažavanje mera koje su nadležni organi doneli, već da se u duhu Velikog Posta, mi sami sa našom pastvom molitveno usredsredimo na iščekivanje radosnog Praznika Hristovog Vaskrsenja, praštajući jedni drugima i moleći se za naše susede i ljude koji rukovode zemljama u kojima živimo.

S blagoslovom,

Vladika Luka

Episkop zapadnoevropski”

Kancelarija Zapadno-Evropske Eparhije Srpske Pravoslavne Crkve.