Početna Događanja Da nas bude više

Da nas bude više

Sa tribine u Kragujevcu udruženja „Kolevka najveće prostranstvo“
Foto: arhiva A. Krasojević

Da je demografska slika  u Srbiji više nego porazna pokazuju činjenice da se u Srbiji više umire nego što se rađa. Tim povodom, u dva navrata, u Beogradu i Kragujevcu su održane tribine na kojima je udruženje „Kolevka najveće prostranstvo“ bilo suorganizator. Ova organizacija se već više godina bori protiv bele kuge. Svojim doprinosima pokušava da skrene pažnju na ovaj veliki problem u Srbiji.

Prof. dr Predrag Veselinović
Foto: ahriva A. Krasojević

Tribine o problemu nataliteta su održane sa ciljem da se o beloj kugi priča kao o problemu broj jedan, da se o toj temi ne ćuti i da ovaj problem bude prioritet svih nas.

– U okviru našeg udruženja „Kolevka najveće prostranstvo“ pokušavamo da okupimo značajne ličnosti iz različitih sfera života Srbije, i veoma istrajavamo na tim tribinama, imajući u vidu šta se dešava u Srbiji, kada je u pitanju taj demografski ali i imigracioni aspekt – objašnjava učesnik tribina u Beogradu i Kragujevcu prof. dr Predrag Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i dodaje:

– Tribina u Beogradu je održana na Pravnom fakultetu, gde smo imali čast da studente ali i nastavno osoblje upoznamo sa nekim gorućim problemima u toj oblasti na koje ukazujemo već više godina. Svi smo se složili, da je taj demografski aspekt delimično poboljšan, ali da nam se migraciona komponenta prilično pogoršava, jer sve veći broj naših mladih ima želju da napusti zemlju.

Ono što mi demografski kompenzujemo time što je po zvaničnim podacima u 2019. godini rođeno 560 beba više nego u 2018. nije nam mnogo ulilo veliku nadu imajući u vidu da nam je skočio broj mladih koji odlaze iz zemlje. Ono što je važno pomena, da smo tribinama imali priliku da ukažemo nosiocima vlasti [na ovu temu] i naše zaključke pošaljemo na brojne adrese.

Prisustvo Srđana Đokovića, oca našeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, zatim prof. dr Miodraga Zeca, poznatog glumca Milana Laneta Gutovića i svih nas sa fakulteta i udruženja itekako je dalo ton toj tribini, tako da sam mišljenja da su to neki koraci na duže staze i da mi istrajno radimo i kružimo po Srbiji. Planirano je da se tribine održe i u Nišu i Novom Sadu – poručio je prof. dr Veselinović.

Dr Bratislav Milovanović, predsednik udruženja Kolevka
Foto: arhiva A. Krasojević

– Borimo se da nas bude više, a cilj je da se o beloj kugi priča kao o problemu broj jedan, da se o tome ne ćuti i da postane naš prioritet. Molimo sve, koji shvataju ozbiljnost situacije, da pomognu – naglašava predsednik udruženja „Kolevka“ dr Bratislav Milovanović.

Za portal Rasejanje.info Anđelka Krasojević