Početna Vesti Pomozimo Srbima na Kosovu i Metohiji

Pomozimo Srbima na Kosovu i Metohiji

Savez Srba u Italiji, kako smo već objavili, godinama prikuplja novčanu pomoć za Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji. Mnogima je poznato, da dobrotvorno Eparhijsko udruženje „Majka devet Jugovića” snabdeva šest menzi pod nazivom „Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji”.  U menzama se priprema hrana za više od 2000 osoba, koje su bez sredstava da zadovolje osnovne dnevne potrebe u ishrani. Spremljena hrana se jede u menzama, ili se nosi kućama, pa i u najzabačenija sela, svima kojima je pomoć potrebna. Među najugroženijima su siromašni, stari koji žive sami kao i roditelji sa puno dece.

Akcija traje do 24. marta i svi su pozvani da uplate priloge i pomognu svom narodu na Kosovu i Metohiji.

Članovi Saveza Italije su ovih dana dopunili svoj apel:

„Dragi prijatelji koji živite u Italiji,

U ovim teškim trenucima kada smo svi ujedinjeni u borbi protiv širenja opasnog virusa, setimo se da se polako bliži i najveći praznik Hristovog Vaskrsenja ali i da ne tako daleko odavde preko dve hiljade ljudi svaki dan svoj jednini obrok dobija u Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji.

Dok se ovde trudimo da suzbijemo širenje virusa tako što sedimo u svojim toplim i udobnim domovima, i delimo tople i ukusne obroke u krugu svoje porodice, za dobro svih ne izlazimo iz kuće osim u nužnim slučajevima, sada kada imamo više vremena i kada više ne trošimo novac u restoranima i kafićima, na proslavama i događajima, u tržnim centrima, možda smo nešto i uštedeli. Možda sada imamo više vremena da razmislimo o sebi, o svom životu i da probudimo u sebi saosećanje za naše bližnje ali i one koji su daleko.

Setimo se naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji i ako smo u mogućnosti uplatimo im barem za nekoliko obroka. Akcija prikupljanja pomoći koja je počela pre 3 meseca, a zatim ćemo 24. marta sav novac prebaciti na račun Eparhije Raško-Prizrenske sa naznakom donacija za Narodne kuhinje Kosova i Metohije.

Budimo humani i solidarni u ovome kao što smo i u onome što nas je trenutno snašlo“.

Bankovni račun sa naznakom: za Savet Srba u Italiji je IBAN: IT60 D030 6909 6061 0000 0160 885sa naznakom: Donacije za Narodne kuhinje.

Dodatna obaveštenja se mogu dobiti preko elektronske pošte info@savezsrba.it