Početna Vesti Rasejanje pomaže Srbe na Kosovu i Metohiji

Rasejanje pomaže Srbe na Kosovu i Metohiji

Savez Srba u Italiji sakupio je 4000 evra za Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji u akciji koju je i ove godine organizovao pod nazivom „Pomozimo Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji”. Novac je prebačen na račun Eparhije raško-prizrenske, čije će udruženje „Majka devet Jugovića” kupiti potrebu hranu i namirnice za Narodne kuhinje. „Još jednom hvala svim dobrim ljudima, koji su učestvovali grupno ili pojedinačno u ovoj važnoj akciji. Naše malo njima znači puno, a naročito sada, u ovom teškom periodu za sve nas širom sveta” – istakli su čelni ljudi Saveza Srba u Italiji.

Iz Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji poručuju, da su im u ovom trenutku najneophodniji hrana, ogrev, sredstva za higijenu i stočna hrana. „U jednom danu potroši se preko tona hrane. Najneophodniji su ulje, brašno, testenine, konzervirano povrće i začini”, stoji na internet stranici Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji.

Pored mnogih donacija i razne humanitarne pomoći koja pristiže iz rasejanja, još jedno hvala je upućeno članovima humanitarne organizacije Radosti moja iz Štutgarta. Oni redovno uplaćuju novac na eparhijski račun za Narodne kuhinje, pomažu mnogim porodicama i svake godine za Savindan obezbede paketiće za svu decu u srpskim enklavama. Pored toga, članovi ove organizacije nedavno su uputili socijalno ugroženim porodicama dodatnu pomoć u vidu jakni i cipela za mališane.

Foto: arhiva Narodne kuhinje

„Kako bi zimske dane proveli u toplijoj odeći i obući, pomenuta organizacija prikupila je određenu količinu i u saradnji sa našom organizacijom uspešno je sprovedena akcija podele ove vrste pomoći. Mališani širom Kosova i Metohije imali su razloga da se obraduju, nasmeju i prigrle ovaj divan dar dobrih ljudi.

Zahvaljujući ovoj pomoći, toplina je obuzela sve nas. To je toplina oko srca, da nismo prepušteni zaboravu, i da neko uvek misli i bdi nad nama. Velika je i neizmerna zahvalnost, koju ovim putem upućujemo zajednici ’Radosti moja’ i svima, koji su na bilo koji način u darivanju ove pomoći učestvovali. Hvala vam, što ste nam još jednom omogućili da budemo svedoci dečije sreće, čiste i neizmerne!” – stoji u tekstu zahvale upućene članovima Radosti moja iz Štutgarta.