Početna Događanja Na Uskrs policija zatvorila hram u Frankfurtu

Na Uskrs policija zatvorila hram u Frankfurtu

Na Uskrs oko podneva policija u Frankfurtu zatvorila je hram Vaskrsenja Gospodnjem u delu gradu Galus. Policija je prilikom zatvaranja hrama usmeno saopštila sveštenstvu da je na snazi zabrana okupljanja na javnom mestu.

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankurtu
Foto: arhiva SPC Frankfurt

Naime i hram u Frankfurtu kao i mnogi drugi srpski hramovi u Nemačkoj na Uskrs su bili otvoreni za sve koji su želeli toga dana da upale sveće i pomole se Bogu. Jedini uslov je bio da se poštuju mere bezbednosti – da u hramu ne bude više od dve osobe kao i odstojanje bude 2 metra. Tako je bilo i u Frankfurtu – po dve osobe su puštane u hram a ostali su čekali u redu. Međutim oko 10 časova policija dve patrole policije su došle do hrama Vaskrsenja Gospodnjem  jer je ispred i oko hrama na propisanoj udaljenosti bio veliki broj ljudi. Po proceni policije njih je bilo više od 200, što nije dozvoljeno jer na otvorenom prostoru ne sme da bude prisutno više od 100 ljudi.

Policija je na fin način zamolila verni narod da se raziđe, što je on i uradio. Takođe veoma ljubazno i uljudno obavestili su sveštenike da je hram zatvoren za vernike dok traje vanredno stanje. Sveštenstvo je takođe potvrdilo da je naša crkva na Galusu zatvorena za posete vernika sve dok ne dobije drugačije obaveštenje od nadležnih.

„Zbog pandemije naš hram ostaje zatvorenih dveri dok nadležne institucije ne donesu drugačiju odluku. Možete nam pisati ovde ili poruke na tel brojeve ako vam treba: ugalj, tamjan, brojanice… i mi ćemo vam poslati poštom. Uplatiti za to možete na račun naše crkvene opštine a ako niste u mogućnosti zbog trenutne krize i ne trebate. Javite nam šta vam treba i rado ćemo vam poslati“, istakli su na stranici SPC Frankfurt sveštenici te eparhije.