Početna Najave Muzej Vuka i Dositeja prikazuje u nedelju monodramu „Moj otac Vuk Karadžić“

Muzej Vuka i Dositeja prikazuje u nedelju monodramu „Moj otac Vuk Karadžić“

Ljiljana Jakšić u monodrami „Moj otac Vuk Karadžić“
Foto: Fejsbuk stranica Muzeja Vuk i Dositej

Muzej Vuka i Dositeja prikazuje u nedelju 26. aprila tačno u podne monodramu „Moj otac Vuk Karadžić“. „Lik znamenite srpske slikarke i književnice Vilhelmine Mine Karadžić oživeće samo za vas glumica Ljiljana Jakšić, omogućivši vam da u okruženju drevnog zdanja nekadašnjeg Dositejevog liceja, kroz sećanja Vukove kćeri, doživite sentimentalnu životnu ispovest jedne zrele, plemenite i dostojanstvene žene“, stoji na Fejsbuk stranici Muzeja Vuka i Dositeja.

„Krupna i tada još zdrava u telu i energična u pokretima, gospođa Mina niukoliko nije ličila na mater. Glas je imala jak, a govorila je uvek tako da joj se govor nadaleko čuo. Govorila je lepo i čisto srpski, i to uvek južnim dijalektom, onako kako je govorio Vuk. Svoj razgovor je rado začinjala citatima iz narodnih pesama ili kojom poslovicom“ rekao je Vilheminu Minu Karadžić Teodor St. Vilovski, porodični prijatelj.

Snimak predstave realizovan je 12. januara 2020. godine, kao plod saradnje Radiodifuznog preduzeća Studio B, Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja Vuka i Dositeja.

Zgrada Muzeja Vuk i Dositej u Beogradu
Foto: Fejsbuk stranica Muzeja Vuk i Dositej

„Narodni mudrijaš veli: Umornoj lisici i rep dosađuje. Mi vam zato, kao pravi lek protiv umora telesnog i dosade duševne, preporučujmo da u nedelju 26. aprila tačno u podne, koristeći svoje mobilne telefone, računare ili pametne televizore, pogledate snimak ekskvizitne predstave Moj otac Vuk Karadžić“, stoji u najavi na Fejsbuk strani Muzeja Vuka i Dositeja.