Početna Vesti Bez maske – kazna

Bez maske – kazna

Usled pandemije koronavirusa, Nemačka od sutra uvodi obavezu nošenja maski na javnim mestima – u gradskom prevozu, na autobuskim i tramvajskim stanicama, u prodavnicama, na pijacama…. Obavezu nošenja imaju sve odrasle osobe i deca od 6 godina. Izuzeci su dozvoljeni samo onima, koji usled zdravstvenog stanja ne mogu da je nose. Pored maski dozvoljeno je nositi šal ili maramu. Ko se ne pridržava obaveze nošenja – slede sankcije – ali ne u svim nemačkim pokrajinama.

Od sutra u Nemačkoj obaveza nošnje zastišnih maski na javnim mestima
Foto: pexels.com

Bavarska je uvela najstrožije mere. Ukoliko se fizička lica ne pridržavaju propisanih mera, sledi kazna od 150 evra. Za poslodavca, u čijoj radnji zaposleni ne nose maske, kazna je 5000 evra.

U Berlinu, Brandenburgu, Bremenu, Severnoj Rajni Vestfaliji, Tiringenu, Sarlandu, Saksoniji i Saksonija-Anhaltu za sada nema kazni.

U Hamburgu, privatna lica koja ne nose maske, šal ili maramu ne mogu da uđu u javni prevoz, prodavnicu, pijacu… ali zato poslodavcima u prodavnicama sledi kazna od 500 do 1000 evra ukoliko njihovi zaposleni nemaju zaštitu na licu. Takođe i u Šlezvig-Holštajnu, ko nema masku ne može da uđe ili dođe na željeno mesto.

U Hesenu je propisana novčana kazna od 50 evra, ukoliko se na javnim mestima ne nose maske, a u Meklenburg-Forpomernu 25 evra.  U Rajnland-Pfalcu onaj, ko se ne pridržava propisanih mera, moraće da plati samo 10 evra.

Donja Saksonija i Baden-Virtemberg uveli su prelaznu fazu, pa će se sa naplaćivanjem kazni početi nedelju dana kasnije.

Pored obaveze nošenja maski, mora se voditi računa i o odstajanju, kao i o zabrani okupljanja, čega se na žalost mnogi ne pridržavaju.