Početna Kultura Legendarni čuvar Srpskog vojničkog groblja u Solunu, Đorđe Mihailović napunio 92 godine

Legendarni čuvar Srpskog vojničkog groblja u Solunu, Đorđe Mihailović napunio 92 godine

Na današnji dan pre 92. godine  (1. maja 1928.) rodio se legendarni čuvar Srpskog vojničkog groblja u Solunu, Đorđe Mihailović. Čika Đorđe, kako ga narod zove, više od pola veka dočekuje i ispraća potomke srpskih stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Od 1961. godine se nalazi na mestu čuvara groblja i u poznim godinama dočekuje putnike i govori im o životima i borbi slavnih ratnika, koji na tom groblju počivaju. Svakog gosta je dočekao toplo i sa puno razumevanja, odgovarao na sva njihova pitanja, slušao njihove priče o nastradalim srpskim junacima a potomcima pomagao da nađu humke svojih predaka. Omiljen među svim Srbima i u Srbiji, regionu i rasejanju.

Poreklom iz Grblja u današnjoj Crnoj Gori. Njegov deda solunski dobrovoljac Sava Mihailović je svoje zavičajno Jadransko more zamenio Egejskim 1926. godine kada ga je kralj Aleksandar I Karađorđević imenovao na čelo državne komisije za prikupljanje posmrtnih ostataka naših izginulih ratnika raštrkanih po preko 250 manjih vojničkih grobalja na širokom prostoru Solunskog fronta.

Sava je, po završetku, izgradnje impozantnog vojničkog groblja na Zejtinliku 1936. godine ostao njegov čuvar. Njega je nasledio sin Đura, a njih dvojicu unuk i sin Đorđe Mihailović. Čika Đorđe je izrazio želju da jednog dana i on počiva na ovom svetom srpskom groblju gde su sahranjeni i njegov otac i deda zajedno sa ostalim srpskim junacima. Za Srbe je bio i ostao „živa enciklopedija“ kada su u pitanju srpski ratnici: poznaje porodice i rodna mesta stradalih, rado recituje srpske ratničke pesme, vrlo vedar i u svojoj sada već 92. godini.

Čika Đorđe je odlikovan ordenom srpske zastave drugog stepena 2014. Godinu dana ranije snimljen je dokumentarni film „Poslednji čuvar“, a pesmu „Maršira svu noć“ Raša Perić je posvetio upravo čuvaru Zejtinlika, čika Đorđu Mihailoviću.

Nada i Pero Tučev iz Šenajha kod Štutgarta u više navrata su bili na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, kako bi se poklonili senima ujaku Perine majke – Arsenu Stanimiroviću, koji počiva na ovom groblju u Solunu sa nekoliko hiljada ostalih palih srpskih vojnika. „Bili smo oduševljeni poštovanjem, pričama, predusetljvošću, gostoprimstvu… a posebno pamćenjem i čika Đorđa i njegove supruge Grkinje. Čovek koji nikada nije bio u Srbiji poznaje srpsku istoriju, kulturu, srpske pesme, sve običaje daleko bolje nego naš narod u Srbiji. I to ne samo on već i njegova supruga. Za nas je posebna čast bila da smo ga upoznali. On je već danas istorija, a znamo šta će vreme tek o njemu pokazati. Zaista vredi upoznati takve ljude, koji su svoj život posvetili onima koji nisu imali priliku da žive“, istakla je za portal Rasejanje.info Nada Tučev.

Ona ističe da će sa suprugom Perom i dalje odlaziti na Srpsko vojničkog groblje na Zejtlinku i da se nada da će čika Đorđa poslužiti zdravlje i da će ga i dalje viđati. I oni, kao i svi Srbi u rasejanju mu žele dobro zdravlje i srećan rođendan.