Početna Najave U Frankfurtu danas počinje bogosluženje, sveštenici mole verni narod da se pridržava...

U Frankfurtu danas počinje bogosluženje, sveštenici mole verni narod da se pridržava propisanih mera

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu
Foto: arhiva SPC Frankfurt

Nakon ublažavanja mera pokrajinske vlade Hesena, gde su se tokom bogosluženja u hramovima nalazili samo sveštenici, crkve su od danas ponovo otvorene i za vernike. Ipak određenih mera se i dalje svi moraju pridržavati. Sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu apeluju na svoje vernike da se maksimalno pridržavaju svih zakonskih odredbi i higijenskih propisa.

„Naglašavamo da je prilikom posete hramu vrlo bitno da sledite uputstva sveštenika i redara, koji će dočekivati verni narod na ulazu u crkveno dvorište.
Maske su obavezne i dezinfekcija ruku. Na liturgiji nije moguće šetati se, izlaziti ili se vraćati na svoje mesto za vreme službe, osim u hitnim slučajevima.

Roditelji sa malom decom da odu na galeriju i stoje na obeleženim punktovima. Veoma važno je da roditelji imaju svest da deca ne smeju takodje napuštati svoje mesto i da moraju ostati uz roditelje do kraja Svete liturgije“, istakli su sveštenici.

Kada se popuni broj raspoloživih mesta unutar hrama, preostali vernici će se sa molitvenim raspoloženjem, moliti u porti (uz obavezno poštovanje zakonskih mera razdaljine od 1,5 m) i sačekati trenutak kada će se stvoriti uslovi za njihov ulazak u hram. Parkiranje automobila moguće je, isključivo, izvan crkvenog dvorišta.

Sveta liturgija u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg počinje u 10 časova. Službi na Betovenplacu  za sada nema, dok se ne stigne povratna informacija domaćina.

U utorak 05. maja u 17 časova, služiće se večernje bogosluženje. Nakon toga osveštavaće se slavska obeležja povodom Đurđevdana do 19 časova.
Na Đurđevdan crkva će biti otvorena od 07 časova. Sveta liturgija je u 09 časova, uoči službe i nakon osvećivaćemo slavska obeležja slavarima.

„Verujemo da se veliki broj vas raduje. Nedelja će za sve nas biti poseban dan ali i dan kada ćemo steći jedno novo iskustvo, nadamo se svi lepo. Kako bi ono zaista bilo lepo moramo imati svi dobru želju, odgovornost jednih prema drugima, veliko smirenje i iskrenu pobožnost i ljubav da sve sprovedemo pre svega na našu duhovnu i telesnu korist a onda i da državni organi budu zadovoljni i da nam dozvole da se i sledećih nedelja nesmetano okupljamo na svetim liturgijama. Radujemo se ponovnom viđenju, dobro nam došli“, istakli su predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu.