Početna Najave Bogosluženja sa vernim narodom u Austriji od 15. maja

Bogosluženja sa vernim narodom u Austriji od 15. maja

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Vladika Andrej se zahvalio svom vernom narodu na strpljenju, podršci i poslušanju i zamolio da se pridržavaju novih mera

Dobra vest stiže i iz Austrije, da počinju ponovo bogosluženja uz prisustvo vernog naroda. Episkop austrijsko – švajcarski Andrej, sa svojim timom, povodom najnovijih ublažavanja mera za suzbijanje daljeg širenja virusa u Austriji izdao je pravilnik – za postepeni povratak učešća vernog naroda na javnim bogosluženjima od 15. maja. On moli sve vernike da se pridržavaju izdatih propisa, kako bi bogosluženja mogla nesmetano da se održavaju.  Celo saopštenje sa pravilnikom prenosimo u celosti:

„Sa zahvalnošću primamo na znanje nove odredbe Austrijske vlade, koja već duže vreme svesrdno radi na zaštiti opšteg zdravlja građana ove zemlje. Međusobna zaštita zdravlja je jedan od najvažnijih vidova izražavanja bratske i međuljudske ljubavi, što i jeste jevanđeljski način života jednog hrišćanina. Koristimo priliku da se svim vernicima očinski zahvaljujemo na dosadašnjem strpljenju, na podršci i poslušanju oko svih mera koje smo morali da sprovedemo u hramovima, čak i na sam dan Vaskrsenja Gospodnjeg.

Došlo je vreme, Bogu hvala, da se uvede prvi stepen povratka svakodnevnice u naš bogoslužbeni život, kako bismo se ponovo, korak po korak, zajedno u hramu molili Bogu.

I dalje molimo sve naše vernike koji su u starijem dobu života i one koji su bolesni, da se što više čuvaju, ređe izlaze iz svojih kuća i da za sada izbegavaju dolazak u hram, kako bi zaštitili svoje zdravlje dok se ne okonča ova epidemija. Svakako, sveštenstvo stoji sve vreme na raspolaganju svima kojima je to potrebno, pa i onima koji nisu u mogućnosti da napuste svoj dom ili dolaze u Crkvu.

Za prvi stepen ponovnih javnih bogosluženja od 15. maja 2020. godine, važe sledeća pravila:

1. Maksimalni broj vernika će se izračunati po proporciji da jedna osoba zauzme 10m2 od ukupnog prostora hrama. U svakom slučaju će se svi pridržavati odstojanja od dva metra između dve osobe. Vernici koji su iz istog domaćinstva nisu dužni da drže međusobno rastojanje.

2. Prilikom ulaska u hram obavezno nošenje zaštite za nos i usta (maska, šal i slično). Ovo pravilo važi za sve osim za decu do šest godina. Takođe na ulazu dezinficirati ruke sa postavljenom bočicom koja će biti na vidnom mestu.

3. Izbegavati okupljanja naroda na ulasku i izlasku iz hrama, kao i ispred hrama.

4. Obavezno pratiti uputstva sveštenika i redara koji će dočekivati vernike prilikom dolaska u hram.

5. Pozivaju se vernici da za vreme bogosluženja ne napuste svoje mesto stajanja, osim u hitnim slučajevima. Za vreme bogosluženja nema ni ulaska ni izlaska iz hrama.

6. Mole se vernici da drže rastojanje i prema sveštenstvu (u vezi sa celivanjem ruke i direktnog kontakta).

Pozivamo vernike da se ponovo pridržavaju rasporeda bogosluženja koji će izdati hramovi, jer će se služiti i po dve Svete liturgije tamo gde za to postoji dovoljan broj sveštenika (Beč, Salzburg i Linc). Međutim, za detalje oko održavanja bogosluženja molimo sve parohijane da se drže isključivo rasporeda koji će svaki hram izdati za sebe.

Svi treba striktno da se pridržavaju ovih pravila, ali i uputstava koja će biti izrečena od strane nadležnih sveštenika na licu mesta, kako bismo izbegli stvaranje gužve, haosa ili nereda, a u cilju što bržeg daljeg popuštanja mera od strane države. Jedino u slučaju praćenja ove discipline moći ćemo uz Božiju pomoć uskoro ponovo svi zajedno, nesmetano i bez ograničenja prisustvovati i učestvovati na bogosluženjima.

Sa Arhipastirskim blagoslovom sve Vas pozdravlja našim starodrevnim vaskršnjim pozdravom: Hristos vaskrse!“

Vaš samolitvenik pred Gospodom

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej