Početna Događanja Liturgije se ponovo služe u hramu svetog Arhangela Mihajla na Švarcvaldu

Liturgije se ponovo služe u hramu svetog Arhangela Mihajla na Švarcvaldu

Nakon dva meseca ponovo se služe liturgije u našem hramu na Švarcvladu
Protojerej stavrofor Milenko Marković je prilagodio parohijski dom za potrebe bogosluženja
Foto: arhiva SPC Filingen-Šveningen

Nakon nepunih dva meseca u iz temelja sagrađenom srpskom hramu posvećenom svetom Arhangelu Mihajlu u Filingen – Šveningenu u nemačkoj pokrajini Baden – Virtemberg ponovo je juče služena sveta liturgija sa vernim narodom, uz strogo poštovanje zdravstvenih mera i preporuka nadležnog Arhijereja, vladike Grigorija.

Umesto u malom hramu liturgija je služena u Svetosavskog domu, koji se nalazi uz crkvu. Nadležni paroh protonamesnik stavrofor Milenko Marković se nakon liturgije obratio vernom narodu besedom o raslabljenom čoveku koji je 38 godina bolovao od oduzetosti (raslabljenosti). „Redovno je dolazio u Banju Vitezdu čekajući, ne bi li se ko sažalio na njega i spustio ga da bude isceljen. Ne jedan dan ili mesec ili godinu, već punih 38 godina ovaj raslabljeni čovek, primer dugotrajnog strpljenja, ležao je i strpljivo čekao na tremu Ovčije banje u koju je povremeno silazio anđeo sa neba, uzburkavajući vodu, i koji bi prvi od bolesnika ušao u vodu bivao bi zdrav, ma od kakve bolesti da je bolovao“, rekao je otac Milenko i dodao:

Prisutni vernici u parohijskom domu
Foto: arhiva SPC Filingen-Šveningen

„Čovekoljubac, Spasitelj naš Gospod Hristos, dolazi sa namerom da mu pomogne i da ga isceli i ne samo toga jednoga bolesnika, nego Gospod Hristos dolazi da isceli i svakog drugog čoveka. Svojim dolaskom u banju Vitezdu, On stvara jednu drugu banju Vitezdu koja se nudi celome svetu. Ta nova banja Vitezda jeste Sveta Crkva Božija, jedna Sveta, Saborna i Apostolska Crkva, rasprostranjena od kraja do kraja vaseljene, od severa do juga, od istoka do zapada,  koja leči sve bolesnike od njihovih bolesti, a najveća bolest svakoga čoveka je greh.  I danas Gospod svakome od nas pristupa i postavlja isto pitanje kao i onome bolesniku: „Hoćeš li zdrav da budeš?“, želeći, ma koliko mi bili slabi i grešni, da pokaže da nas voli i da svakome od nas nudi isceljenje, bez razlike, ali ne na silu, jer Gospod nikoga neće na silu da spasava, neće nikoga na silu u raj da uvodi, nego traži naš slobodan pristanak. On očekuje da mu i mi kažemo: „Gospode, želim i ja zdrav da budem“,  na šta će nam On, Istočnik života odgovoriti kao i raslabljenom: „Eto, sad si zdrav, više ne greši, da ti gore ne bude““.

Na kraju besede i podele nafore sveštenik Milenko Marković blagoslovio je prisutne uz molbu da se i dalje poštuju preporuke lekara, „kako bi, kada ova pošast prođe, u što većem broju dolazili u sv. hram i svi zajedno jednim ustima i jednim srcem slavili Ime Božije, Oca i Sina i Sv. Duha. Amin, Bože daj“, naglasio je otac Milenko.

Propisano odstojanje i poštovanje mera
Foto: arhiva SPC Filingen-Šveningen