Početna Događanja Ministarstvo kulture i informisanja RS objavilo da je sa prezentacije EU izbačeno...

Ministarstvo kulture i informisanja RS objavilo da je sa prezentacije EU izbačeno da je Tesla „čuveni Hrvat“

I američka poštanka marka govori o poreklu čuvenog naučnika Nikole Tesle
„Nikola Tesla Srpski genije“

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je posle njihove intervencije sa zvanične prezentacije Evropske unije izbačeno da je naučnik Nikola Tesla „čuveni Hrvat“.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je zadovoljstvo zbog učinjene ispravke, prevashodno imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih.

„Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika“, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Ta tvrdnja bila je navedena u tekstu koji se na prezentaciji EU nalazio u „uglu za učenje“. Srbija je pre toga uputila protesnu notu Evropskoj uniji zbog predstavljanja Nikole Tesle kao Hrvata. Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je, da je Srbija uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje kulturu, obrazovanje i omladinu Mariji Gabrijel povodom objave na internet prezentaciji Evropske unije da je Nikola Tesla Hrvat. „Ja sam više puta ponovio, da je Nikola Tesla živeo u Jugoslaviji (tokom Drugog svetskog rata), završio bi u koncentracionom logoru Jasenovac“, naglasio je Ivica Dačić.