Početna Događanja Morava iz Štutgarta donirala po hiljadu evra Srbima na Kosovu i Metohiji...

Morava iz Štutgarta donirala po hiljadu evra Srbima na Kosovu i Metohiji i Srbima u Republici Srpskoj

Vredna i složna uprava Morave – Nebojša, Siniša, Diana i Ljubica
Foto: arhiva SHKD Morava iz Štutgarta

Srpsko humanitarno i kulturno društvo Morava iz Štutgarta, po članstvu pripada zlatnoj sredini, ali je zato jedno od najvećih udruženja po svojim humanim delima sa ovih prostora Nemačke. „Virus korona, koji je paralisao celi svet nije zaobišao ni naše dve male zemlje Srbiju i Republiku Srpsku. U jednom trenutku sve je stalo, privreda, poljoprivreda, školstvo kulturna zbivanja, stao je normalan život. Niko nije bio spreman za propast ovolikih razmera kako jake industrijske tako i one slabije zemlje. Moravci su odmah shvatili da je potrebno pomoći, onoliko koliko oni mogu“, istakao je predsednik Morave Nebojša Antić.

Obaveštenja su poslata na dosta adresa ali na žalost odazvali su se, kao i uvek samo članovi i simpatizeri udruženja Morave. Sakupljeno je 2000 evra, koje su vredni Moravci podelili na dva ravna dela. 1000 evra upućeno je Eparhiji Raško -Prizrenskoj koja pomaže svoj narod i narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji.  Drugih 1000 evra uplaćeno je u fond solidarnosti za posebne namene za saniranje posledica korona virusa u Republici Srpskoj.

„Sigurno da je ovo samo mala kap u moru ali dolazi od velikog srca udruženja Morava. Znamo da smo uradili pravu stvar. Stupili smo u direktan kontakt i sa sekretarijatom eparhije Raško-Prizrenske i saznali da je svaki vid pomoći dobro došao jer pomoć koja im je u ovim teškim vremenima preko potrebna i da dolazi u znatno slabijom meri nego što bi trebalo. Svima je poznato u kakvim uslovima Srbi na Kosovu i Metohiji žive“, istakli su članovi uprave Morava.

„Bilo bi nam drago da se i druga udruženja ugledaju na nas. Pomoć je potrebna na sve strane. Treba se voditi onom poznatom rečenicom da naše malo nekome znaci puno. Moravci su još jednom položili ispit iz humanosti. Treba posebno pohvaliti mladu upravu Morave koja zna da život nije samo igra i pesma nego, makar i trenutak, kada treba podariti osmeh onima, koje ni ova epidemija nije zaobišla“, istakla je jedna od osnivača društva Morava, i prva predsednica Vera Gregović.