Početna Događanja Nedelja Samarjanke u Kaselu, Lipštatu, Karlsrueu, Diseldorfu

Nedelja Samarjanke u Kaselu, Lipštatu, Karlsrueu, Diseldorfu

Usled popuštanja mera koje su vlasti država uvele zbog pandemije virusa korona, sve više našeg naroda se vraća u hramove i prisustvuje bogosluženjima. Kada je lepo vreme, službe su napolju i što je za sveštenike i predstavnike crkvenih odbora veoma važno poštuju se propisane mere.
Minulu nedelju na praznik susreta Hrista sa Samarjankom, u svima hramovima srpskih pravoslavnih crkva u Nemačkoj služene su liturgije.

U porti hrama Svetog Lazara Kosovskog u Kaselu bogosluživao je nadležni paroh jerej Marko Radmilo. Nakon pročitanog odeljka iz Svetog Jevanđelja, otac Marko se obratio prisutnima: „Susret Hristov sa Samarjankom je za sve nas od velikog značaja, jer nas Hristos uči da je čoveku najveći dar susret sa drugim bićem-čovekom, koji vodi do susreta sa Bogom. Žena Samarjanka iako druge narodnosti i religioznih pogleda, pristupa Hristu Bogočoveku sa mnogo pitanja. Taj Bogočovek, koji joj se najpre otkriva kao žedni čovek, otkriva joj se kao Bog govoreći o njenom životu u kom je imala pet muževa, otkriva joj svu ljubav svoju jer joj oprašta njen poročni život, i nudi joj vodu živu, život večni. Ona čistog srca sazrijeva duhom i nastavi svoj život kao Sveta mučenica Fotina propovedajući Hrista Bogočoveka. Ovde u hramu je izvor vode, vode od koje nikada nećemo žednjet odnosno nikada nećemo umreti kao što piše u 118. Psalmu  „neću umreti nego ću živ biti i kazivati dela Gospodnja“. Učestvujući jednim ustima i jednim srcem iz jedne čaše u kojoj Hristos sebe daje nama, Hristos nam daje večni život ukoliko ga zatražimo čistim srcem“. Uveče na isti dan je služena večernja služba u Lipštatu u kojoj je učestvovalo oko trideset vernika.

U porti diseldorfskog hrama Svetoga Save, na svetoj litugriji prisustvovalo oko dve stotine vernika,  što po oceni ove parohije, predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodne nedelje i „svedoči da se verni narod, posle teškog perioda, vraća bogoslužbenom životu“. Svetu Liturgiju služio je episkop Grigorije uz sasluženje sveštenika Nebojše Rakića, Dragana Čolakovića i đakona Aleksandra Sekulića. Jevanđelsku besedu govorio je vladika Grigorija.

U hramu Prepodobne Majke Paraskeve u Karlsrueu, prisutni vernici na liturgijskom sabranju pridržavali su se, radi predostožnosti svih pravila koja su propisana od nadležnih vlasti i episkopa vezano za trenutnu situaciju sa korona virusom, naglašeno je u ovoj crkvenoj opštini.

Služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić uz sasluženje protojereja Slobodana Drakulića klirika eparhije gornjokarlovačke i vernog naroda. Jevađelsku besedu proizveo je otac Aleksandar poučivši verni narod a posebno naglasivši značaj i važnost čestog dolaska vernika u hram na izvor „vode žive“. Na licima mnogih vernika odslikavala se velika radost što su nakon dva meseca ponovo u svom hramu na bogosluženju.