Početna Događanja Proslava praznika Prenosa moštiju Sv. oca Nikolaja i nedelja Slepom u Kaselu...

Proslava praznika Prenosa moštiju Sv. oca Nikolaja i nedelja Slepom u Kaselu i Ulmu

Na praznik Prenosa moštiju Sv. oca Nikolaja u Kaselu
Foto: arhiva SPC Kasel

Na praznik Prenosa moštiju Sv. oca Nikolaja, služena je Sveta Liturgija u hramu Svetog Lazara Kosovskog u Kaselu. Bogosluživao je nadležni paroh kaselski, jerej Marko Radmilo uz prisustvo vernog naroda. Nakon pročitanog odeljka iz Svetog Jevanđelja, otac Marko se obratio vernicima na nemačkom i srpskom jeziku govoreći: „Hristos u svojoj besedi upućuje ka carstvu nebeskom, daje svima onima nadu koji ispunjavaju njegove zapovesti. Čak da bi one tešio koji još ne drže zapovesti, on isceljuje jer je milostiv i čovekoljubiv. Jedan od onih koji su ispunjavali Hristove zapovesti jeste bio Sveti Nikolaj. Njegovo čovekoljublje, milosrđe, čvrsta vera i krotost daje nam sliku kako trebamo i mi u svakodnevnom životu da postupamo sa ljudima oko nas, da bi svaki od nas dobio od Boga ono što mu je potrebno za dalji put do Carstva Nebeskog”.

Na praznik Svete braće Kirila i Metodija, otac Marko Radmilo je povodom toga praznika istakao da su Kirilo i Metodije, „kao što u ovom drugom Jevanđelju Hristos od nas traži, prosvetili narod najpre Hristovim Jevanđeljem, ljubavlju i dobrim delima, a zatim ga obogatili i pismom. Koliko se samo svetlila svetlost njihova da su čak i oni mnogobošci videći njihova dela proslavili Oca nebeskog. Ta svetlost o kojoj Hristos govori nije svetlost dana, već Božanska svetlost, nestvorena, koja prosvećuje i osvećuje sve ljude koji žele od srca poznanje Istine. Neka bi nas ove reči tešile u ovo vreme i snagu nam davale, da i drugi ljudi gledajući naša dobra dela i našu ljubav proslave Oca našeg kojem neka je slava i hvala u vekove vekova. Amin.”

Sveta liturgija na praznik Nedelje Slepog i praznik Svetih Kirila i Metodija u Ulmu
Foto: arhva SPC Ulm

U ulmskom hramu Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana služena je Sveta Liturgija na praznik Nedelje Slepog i praznik Svetih Kirila i Metodija. Prisutni vernici na liturgijskom sabranju pridržavali su se zbog predostožnosti svih pravila koja su propisana od nadležnih vlasti i vladike Grigorija, imajći u vidu trenutnu situaciju izazvanu korona virusom.

Otac Ljubomir Zorica besedi
Foto: arhiva SPC Ulm

Evharistijsko sabranje predvodio je nadležni paroh protojerej Ljubomir Zorica uz molitveno učešće blagočestivih hrišćana.

Otac Ljubomir je poručio prisutnima, posebno naglasivši značaj i važnost čestog dolaska vernika u hram: „Nije samo zlo ako smo fizički slijepi, već ako smo i duhovno“.

Na licima mnogih vernika uvidela se velika radost što su nakon dva meseca ponovo u svom hramu na bogosluženju.