Novi pravilnik Eparhije austrijsko – švajcarske za učešće na bogosluženjima u Austriji


Novi pravilnik za učešće vernika na bogosluženjima
Foto: arhiva Fejsbuk stranice
vladike Andreja

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej uputio je danas novo pismo svom vernom narodu u Austriji kao i novi pravilnik za učešće vernika na javnim bogosluženjima. Vladika je izrazio zadovoljstvo nakon radosne vesti da se širenja zaraze iz dana u dan smanjuje kao i da Ministarstvo zdravlja za suzbijanje širenja virusa u Austriji ublažava mere.

Pravilnik o učešću vernog naroda na javnim bogosluženjima od danas 29. maja 2020. godine  prenosimo u celosti:

1. Broj vernika nije više ograničen kvadraturom hrama. Važno je da između svakog vernika ima dovoljno prostora, najmanje 1m (jedan metar). Ukoliko postoji dovoljno rastojanje među ljudima, nije obavezno nositi zaštitu za nos i usta tokom bogosluženja.

2. Pravilo međusobnog rastojanja nije važeće za osobe koje su iz istog domaćinstva.

3. Na ulazu dezinficirati ruke sa postavljenom bočicom koja će biti na vidnom mestu.

4. Obavezno pratiti uputstva sveštenika i redara koji će dočekivati vernike prilikom dolaska u hram.

5. Mole se vernici da drže rastojanje i prema sveštenstvu (u vezi sa celivanjem ruke i direktnog kontakta).

„Pozivamo vernike da se pridržavaju rasporeda bogosluženja koji će izdati hramovi. Svi treba da se pridržavaju ovih pravila, ali i uputstava koja će biti izrečena od strane nadležnih sveštenika na licu mesta, kako bismo izbegli stvaranje gužve, haosa ili nereda, a u cilju što bržeg ukidanja mera od strane države. Jedino u slučaju praćenja ove discipline moći ćemo uz Božiju pomoć uskoro ponovo svi zajedno, nesmetano i bez ograničenja prisustvovati i učestvovati na bogosluženjima“, naveo je Episkop austrijsko-švajcarski Andrej