Početna Događanja Projekat „Gradimo prijateljstva“ učenika srpske škole tri grada iz istočne Francuske i...

Projekat „Gradimo prijateljstva“ učenika srpske škole tri grada iz istočne Francuske i OŠ Stefan Dečanski iz Beograda

Projekat „Gradimo prijateljstva“ spaja đake iz Belfora, Monbelijara i Miluza (u istočnoj Francuskoj)
i učenike osnovne škole Stefan Dečanski iz glavnog grada Srbije
Foto: ahriva M. Praizović

Nastavnica Marija Praizović, koja srpsku nastavu u dopunskoj školi predaje u Miluzu-Didenajm, u Monbelijaru (Etip) i u Belforu u istočnoj Francuskoj, usled postojećih okolnosti i nemogućnosti odlaska u školu zbog pandemije izazvane virusom korona pokrenula je projekat „Gradimo prijateljstva“. Projekat pod nazivom „Gradimo prijateljstva“ već neko vreme spaja učenike iz Belfora, Monbelijara i Miluza (u istočnoj Francuskoj) i đake osnovne škole Stefan Dečanski iz glavnog grada Srbije, Beograda.

Đaci razmenjuju mejlove i uz svoje predavače, nastavnicu francuskog jezika Slađanu Jovičić i nastavnicu srpskog jezika Mariju Praizović, pišu svom paru na srpskom odnosno francuskom jeziku. Ujedno oni sugerišu jedni drugima šta bi trebalo ispraviti. „Svrha ovakve razmene, uz pisma, jeste učenje jezika među vršnjacima kao i sklapanje prijateljstva. Dopisivanje se odvija među učenicima šestog razreda iz Beograda i đaka iz istočne Francuske uzrasta od 7. do 15. Godina“, istakla je nastavnika Praizović.

Oblik saradnje „Gradimo prijateljstva“ trajaće dokle god učenici budu pokazivali interesovanje i inicijativu.

Nastavnica Marija Praizović predaje u Srpskoj dopunskoj školi u istočnoj Francuskoj
Foto: arhiva M. Praizović

Nastavnica Marija Praizović  rođena  je  Beogradu. Završila je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer Srpska književnost i jezik. Radila je u Osnovnoj školi Braća Jerković i u XV beogradskoj gimnaziji, a od 2008. godine radi kao nastavnik srpske književnosti i jezika u osnovnoj školi Stefan Dečanski. Radila je kao urednik i voditelj Jutarnjeg programa, a kasnije i kao urednik i voditelj redakcije za kulturu na radio-stanici Radio Železnik 988. Nastavu na srpskom jeziku drži u Miluzu-Didenajm, u Monbelijaru (Etip) i u Belforu.