Početna Kultura U Inđiji se od 1. do 4. juna održava Međunarodni književni festival...

U Inđiji se od 1. do 4. juna održava Međunarodni književni festival – INĐIJA PRO POET 2020

U periodu od 1. do 4. juna u Inđiji će se održati četvrti po redu INĐIJA PRO POET 2020. Biće to ujedno i prvi festival nakon pandemije koji će se održati u Srbiji.

INĐIJA PRO POET 2020 u svome četvrtom izdanju, zbog situacije prouzrokovane virusom korona i u skladu sa propisanim merama, imaće programe koji će biti organizovani u Inđiji, ali i nastupe učesnika iz inostranstva koji će biti emitovani u video formatu na internet platformama, društvenim mrežama i na TV kanalima.

Dobitnik glavne nagrade festivala GRAN PRI PRO POET  za 2020. godinu ove srpska književnica Ljiljana Habjanović Đurović. Nagrada će joj biti uručena na svečanosti otvaranja festival u ponedeljak,  1. juna u 13 sati, u zgradi Opštine Inđija. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović i Pero Zubac.

U programu festivala učestvuje više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 25 zemalja i to iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Kanade, Rumunije, Islanda, Kolumbije, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, Sjedinjenih američkih država, Kipra, Francuske, Ukrajine, Egipta, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i Srbije.

Specijalnu nagradu festivala INĐIJA PRO POET 2020 dobio je pisac Gžegož Valčak iz Poljske, koja podrazumeva objavljivanje knjige na srpskom jeziku. Ova knjiga će biti promovisana u septembru, zajedno sa i sa Zbornikom festivala, u kome će se naći radovih svih učesnika. Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene i četiri Povelje, namenjene inostranim učesnicima festivala.

„Festivalom INĐIJA PRO POET 2020 želimo, kao i prethodnih godina, da afirmišemo naše književno stvaralaštvo i upoznamo našu javnost sa savremenim književnim tokovima u svetu, a Srbiju da predstavimo kao zemlju u kojoj postoje akteri u kulturi sa istančanim sluhom za važnost razvijanja i negovanja multikulturalnosti kroz negovanje književnosti i poetske reči“, poručili su organizatori. A organizatori Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PRO POET 2020 su Udruženje Moj Srem, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka Dr Đorđe Natošević iz Inđije, uz podršku Književne radionice Kordun. Pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala INĐIJA PRO POET 2020 je pisac Miodrag Jakšić.