Početna Škola U toku je upis u Srpsku dopunsku školu

U toku je upis u Srpsku dopunsku školu

Lena Belušević iz Obervilije koju srpskim jezikom uči nastavnica Katarina Strailović pozvala je buduće drugare d se upišu u Srpsku dopunsku školu

„Volite srpski jezik svakoga dana pomalo. Srpski jezik nema nikoga drugog osim nas”, rekao je čuveni Duško Radović. U toku je upis u Srpsku dopunsku školu u inostranstvu, koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Upis je u toku u svim zemljama, u kojima se održava nastava – širom Evrope, u Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Norveškoj, Belgiji, Danskoj i van Evrope u Južnoafričkoj republici.

Određeni deo srpskog rasejanja, koji neguje svoj jezik, kulturu i tradiciju, zna koliko je jezik važan za očuvanje identiteta sopstvenog naroda. Učeći svoj maternji jezik deca ne samo da su povezana sa otadžbinom svojih roditelja i predaka, već poznaju više kultura i više su cenjena u društvu u kome odrastaju.

Ipak, proporcionalno gledano, u odnosu koliko nas ima, samo mali broj đaka pohađa nastavu na srpskom jeziku. Sva deca, koja idu u srpsku školu, zadovoljna su i motivisana načinom rada prosvetnih radnika, koji nastoje da svako dete nauče ne samo osnovama srpskog jezika, gramatici, pravopisu i kulturi, već i da ih nauče najvećim vrednostima naroda svojih predaka.

Škola je besplatna i pod pokroviteljstvom je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pored učenja jezika i korisnih stvari u srpskim školama, učenici stiču i neraskidiva prijateljstva.

Za prijavu za upis roditelji treba da popune predviđeni formular, za koji treba da se jave bilo nastavnicima, bilo koordinatorima Srpske dopunske škole u inostranstvu, predstavnicima ambasade Republike Srbije ili najbližem predstavništvu generalnog konzulata RS.

I Teo Bioto iz Epona poziva drugare da im se pridruže u Srpskoj dopunskoj školi

Zbog pandemije virusa korona, nastava se još uvek izvodi na daljinu. Sudeći po sveopštoj situaciji i u skladu sa zvaničnim odlukama zemalja u kojima se odvija nastava, očekujemo da će tako ostati i do kraja školske godine.

U Francuskoj, učenici su samoinicijativno ili u dogovoru sa svojim nastavnicama napravili male video zapise, kojima pozivaju svoje drugare da im se pridruže u dopunskoj školi.