Početna Škola Mišljenja đaka i roditelja o sprovođenju nastave na daljinu u Srpskoj dopunskoj...

Mišljenja đaka i roditelja o sprovođenju nastave na daljinu u Srpskoj dopunskoj školu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Dečja samostalnost i stvaralački rad su posebno došli do izražaja, a nastava na daljinu pokazala se kao izazov svima. Prenosimo nekoliko mišljenja i učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg kao i njihovih roditelja.

Učenici četvrtog razreda Ani Škorić i njenom starijem bratu Rastku osmaku iz Karslreua najviše nedostaju društvo i živa reč učiteljice. Sada već lepo savlađuju sve uz dobru organizaciju, ali navode da im je na početku bilo teško da usklade sve obaveze sa puno zadataka, koje su imali, i prema nemačkoj redovnoj, i prema srpskoj školi. U tome su im kod kuće, kad zatreba, pomagali mama i tata.

Danilo Ječmenica
Foto: arhiva SDŠ BV

Danilo Ječmenica, učenik osmog razreda iz štutgartskog  naselja Nojgerojtu, kaže da je mnogo naučio uz svoju učiteljicu i ovom prilikom joj se zahvalio. „Veoma mi je interesantna ova nastava na daljinu. Vredan sam i trudim se da svaki zadatak uradim najbolje što mogu“, naglasio je.

Sa prelaskom na ovaj vid nastave, mnogi roditelji iz Štutgarta su rekli da im se rad na e – učionici veoma dopao, da je inovativan i potpuno nov u odnosu na dosadašnji rad. Oni se mišljenja da bi se elektronski udžbenici i učionice i ubuduće mogli koristiti, kako bi nastava đacima bila zanimljivija i kako bi mogli da pristupe platformi u trenutku kada to njima odgovara i da se vrate na sadržaje koje žele više da provežbaju.

Mirjana Miler, predstavnik Saveta roditelja u Kirhajmu, prezadovoljna je brojem i kvalitetom dostupnih knjiga i materijala na e-učionici. „Deca dobijaju nedeljno zadatke od učiteljice i sa radošću ih rešavaju. Zadaci su veoma interesantni, posebno rebusi, zagonetke, asocijacije. Deca mogu sama da urade svoje zadatke i da istražuju. Stalno smo u komunikaciji sa učiteljicom. Iako je nastava putem interneta interesantna, deca jedva čekaju da se vrate u školske klupe, a do tada će nastaviti redovno da rade preko e – učionice“, naglasila je ona.

Mila, Klaudija i Ana Tripković iz Rojtlingena
Foto: arhiva SDŠ BV

Klaudija Tripković, majka učenica iz Rojtlingena navodi da su početni strah i nesigurnost učenja od kuće  brzo  nestali.  „Vrlo brzo su se nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku u Rojtlingenu prilagodile neobičnoj situaciji i ponudile našoj deci raznovrstan program učenja, tako da se njihova motivacija i radost u učenju od kuće nastavljaju. Osim različitih zadataka putem Vots ap grupe, naša deca imaju pristup virtuelnom odeljenju u e-učionici, kao i velikom broju digitalnih udžbenika. Svaka lekcija je dobro osmišljena i nudi zanimljiv sadržaj. Hvala za sav rad i podršku našoj deci u ovom haotičnom vremenu“, rekla je Klaudija Tripković.

Žako, Boban i Tadej Vidović iz Filingen-Švenigena na Švarcvladu
Foto: arhiva SDŠ BV

Milica Vidović, majka Žarka, Bobana i Tadeja iz Filingen-Šveningena je izrazila zadovoljstvo što je održan kontinuitet nastave na srpskom jeziku. „Moja deca su oduševljena kada dobiju zadatak putem imejla i Vots ap  grupe jer vole školu i rado rešavaju zadatke. Ipak, više vole pravu školu i raduju se ponovnom otvaranju učionica“ istakla je mama Milica.

Za sada još nema odgovora kako će se nastava na srpskom jeziku nakon trenutnog raspusta u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg dalje odvijati. Da li će učenici moći da se vrate u školske klube i da idu do kraja jula u školu, dokle zvanično traje školska godina u ovoj nemačkoj pokrajini. Jasno se da se svi učenici vraćaju u redovne nemačke škole, gde su podeljeni u dve grupe. Do kraja školske godine ići će naizmenično jedna pa druga grupa. Da li će tako i učenici Srpske dopunske škole dobiti dozvolu da jednu nedelju idu pa da je druge pauza, ili nastavi na maternjem jeziku uopšte neće biti dozvoljeno održavanje do kraja školske godine znaće se za desetak dana.