Početna Škola Učenici srpske dopunske škole iz Francuske i Italije aktivno učestvovali na mnogim...

Učenici srpske dopunske škole iz Francuske i Italije aktivno učestvovali na mnogim konkursima za vreme pandemije a i ranije

Na konkurs DKC Beograd „Koronaiš“ pristilgla su četiri rada iz Nansija u Francuskoj
Foto: SDŠ Nansi

Na konkursima „Nema frke uz unuke“ i „Koronaiš“, Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, učestvovalo je 87 učenika iz Francuske i Italije, a nagrađeno 25. Poslati su brojni crteži, poruke, video zapisi, pesme, sastavi… „Do izražaja dolazila je kreativnost i ljubav prema rodbini u matici, oličena i u pesmama, koje su deca svirala na gitari za bake i deke“, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole Blaženka Trivunčić.

Iz grupa Jelene Jovanović iz Italije učestvovalo je 38 učenika, a nagrađeno i pohvaljeno 18 đaka. Iz Francuske je iz Pariskog regiona i Nansija poslato 45 radova, a nagrađeno 7 likovnih. Odeljenje iz Nansija poslalo je  i 4 rada u formi stripa za konkurs „Koronaiš“.

Na konkursu „U susret Vaskrsu“ koji je raspisalo Udruženje „Prijatelji dece Voždovca“ učestvovalo je 270 učenika iz svih grupa u Francuskoj i Italiji. Nagrađena su četiri pojedinačna rada i obe dopunske škole za kolekciju. Svi radovi prikazani su u virtuelnoj izložbi koju je organizovalo Udruženje i na našim školskim e-medijima:  http://srpskipariz.weebly.com/105010861083107710821094108011121072-108810721076108610741072.html

Na konkurs „Moja porodica – Moja sloboda“ Ministarstva prosvete i nauk, krajem aprila poslato 125 radova iz Francuske i Italije.

Koordinatorku Srpske dopunske škole za Francusku i Italiju Blaženku Trivunčić pitali smo kako uspeli da na konkursima učestvuju sa tolikim brojem đaka?

Nagrada za SDŠ u Francuskoj i Italiji stigla od opštine Voždovac za učešće na likovnom konkursu
U susret Vaskrsu 2020.
Foto: arhiva B. Trivunčić

„Jedan od ciljeva dopunske nastave na srpskom jeziku jeste „podsticanje održavanja trajnih veza sa otadžbinom“. Diploma i knjiga prispela iz Srbije jeste pohvala, podrška, uspomena i za đake opipljiva veza za kojom mnogi čeznu. Trudimo se da pratimo konkurse, koje i delim sa svim kolegama putem stranice „Info“ u e- bazi „Čas po čas“, a deca se na stvaralački rad pripremaju kroz unapred pripremljene časove. Jedna od veza sa otadžbinom koju snažimo u prethodnih pet godina jeste odlazak u kampove i letnje škole. Naši učenici su od osnivanja kampa Mia Patrija učesnici, u kamp Krosa RTS-a odlaze ekipe iz Francuske i Italije. Pamte ih po nezaboravnim obrazovno – sportskim druženjima i motivisani su da učestvuju u novim aktivnostima naredne godine“ rekla je koordinatrka i dodala:
„Bez obzira na sve specifičnosti nastave u rasejanju, na udaljenost nastavnih mesta (gradova), na aktuelnu zdravstvenu situaciju, odlučeno je da se motiviše što veći broj đaka da učestvuje. Cilj škole je, u ovim teškim vremenima za ceo svet je bio i ostao, da u povodu najvećeg hrišćanskog praznika i konkursa, predstavi kroz grupne radove nastavna mesta, odnosno gradove u kojima se izvodi nastava na srpskom jeziku“, istakla je koordinatorka Blaženka Trivunčić.

Luka Novaković, SDŠ Pariz, Sen Mor de Fose

Blaženka Trivunčić je naglasila da se Jelena Jovanović, učiteljica iz Italije, posebno istakla i da se u njenim grupama odazvalo 70 učenika. „Zahvaljujući činjenici da je svakoga dana u okviru Fejsbuk učionice postavljala radove, a potom za uskršnje praznike je napravila video-zapis kao čestitku učenici su shvatili ozbiljnost i želju da i njihove radove pokažu“, dodala je Blaženka.