Početna Događanja U toku je upis u Srpsku dopunsku školu za 2020/21.

U toku je upis u Srpsku dopunsku školu za 2020/21.

U subotu 13.06. u Crkvi Svete Petke u Bondiju u Francuskoj od 12-14 časova upis u srpsku školu
Foto: arhiva FB Srpski Pariz

Od kraja maja počeo je upis u Srpsku dopunsku školu u inostranstvu, o čemu je internet portal Rasejanje.info pisao. Koordinatori srpske dopunske škole, nastavnici, predstavnici srpskih ambasada i diplomatsko konzularnih predstavništva konzulata pa čak i mnogi đaci uputili su poziv i apel roditeljima da upišu svoju decu u srpsku školu, a đaci su pozvali svoje drugare na učenje srpskog jezika, druženje, pevanje, razgovaranje … na srpskom jeziku.

Na nekim punktovima upis je moguć na licu mesta, jer je mali broj srpskih odeljena otvoren u Švajcarskoj i Francuskoj, ali u većini ostalih je zbog pandemije izazvane korona virusom upis „onlajn“. Roditelji treba da popune prijave. Prijave se mogu dobiti od nastavnika, koordinatora srpskih dopunskih škola, predstavnika srpskih ambasada i konzulata i to u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Luksemburgu i Južnoafričkoj Republici, gde se nastava odvija. Dopunska škola na srpskom jeziku je besplatna a njen organizator je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.  

Luka i Filip Pavlović iz Pariza pozivaju da se upišu u srpsku školu
Video: arhiva B. Trivunčić

U Crkvi Svete Petke u Bondiju (nedaleko od Pariza) u subotu 13. juna u periodu od 12-14 časova moguć je upis učenika za narednu školsku godinu. Obrazac se može preuzeti kod nastavnica Tamare Nacik i Milije Jevremović,  koje će biti na raspolaganju i za sve vrste informacija.

Nastava na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg će se i od 15. juna pa sve do kraja školske 2019/2020. (do kraja jula) odvijati kao i do sada onlajn. Srpski jezik se nudi srpskoj rasejanju da se uči kvalitetno i prilagođeno uzrastu i znanju. Nastavnici su stručni i nastoje u svakom trenutku da motivišu đake zbog bogat i raznolik program, pun ćiriličnih slova, divnih pesaka, pesmica, priča… istoriji, kulturi, tradiciji srpskog naroda, uz (u normalnim uslovima) putovanja, učešće na raznim konkursima, priredbama, razmeni učenika… Na đacima i roditeljima je da se potrude i primene čuvenu izreku još čuvenijeg Duška Radovića: „Volite srpski jezik svakog dana po malo. Srpski jezik nema nikoga drugog osim nas“. A za srpsko rasejanje ostaju reči čuvenog Alekse Šantića „i svuda gde srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja…“