Početna Događanja Veče posvećeno Desanki Maksimović organizuje Serbika u Frauenfeldu u Švajcarskoj 26. juna

Veče posvećeno Desanki Maksimović organizuje Serbika u Frauenfeldu u Švajcarskoj 26. juna

Dragana Zimonjić i Peđa Ristić na jednom od druženja u kantonalnoj biblioteci
Foto: arhiva D. Zimonjić

Kantonalna biblioteka u Frauenfeldu u Švajcarskoj ponudila je svoj prostor predstavnicima svih naroda koji žive u tom gradu i omogućila druženje na maternjem jeziku. „Ponesena idejom da i mi Srbi možemo pokazati u sredini u kojoj živimo deo tradicije i bogatog kulturnog blaga a pre svega da lepim dešavanjima možemo sačuvati i negovati srpski jezik i pismo krenula sam u realizaciju projekat Serbika kafe (Serbica cafe),“ istakla je Dragana Zimonjić, zahvaljujući kojoj mnogi Srbi mogu da uživaju u lepoj pisanoj srpskoj reči, divnim melosima i vrednim knjigama. Razmišljajući o projektu kroz glavu joj je prošla misao „ako mogu Turci, Francuzi, Portugalci, Italijani zašto ne bismo i mi?“

Podršku, koju je dobila od nadležnih osoba  iz kantonalne biblioteke, kantona Turgau, grada Frauenfelda, ostalih kulturnih institucija kao i prijatelja bila je od velikog i presudnog značaja. „I tako je počeo sa radom Serbica cafe uz druženja, književne večeri obojeni etno pesmama Bobe Nedeljković, poezijom Jelene Kostić, Biljane Mihajlović i mnogih drugih“, istakla je Dragana Zimonjić.

Deo prisutnih na martovskom druženju
Foto: arhiva D. Zimonjić

Kao veliki poštovalac knjige i pisane reči smatrala je da je i knjigama „mesto tu među nama“. Kantonalna biblioteka u Frauenfeldu je uvrstila u svojoj ponudi i knjige na srpskom jeziku a mnogi naši pisci i pesnici kao i obični ljudi su poklonili svoja i dela poznatih stvaralaca. „Možda ne bih trebala nikoga da izdvajam ali Peđu Ristića iz Bazela i Milenu Vukoje Stamenković iz Berna ni udaljenost nije sprečila da dođu i donesu knjige“ naglasila je Dragana.

Promocija knjiga Peđe Ristića „ Kovš“ i „ Srećan čovek“ bile su jedno posebno uživanje za sve ljubitelje pisane reči a takvih je, po rečima Dragane, zaista mnogo.

Organizator lepih kulturnih večeri u Frauenfeldenu Dragana Zimonjić
Foto: arhiva D. Zimonjić

„Medijska podrška Radio Kruga takodje je veoma značajna, kao i članova Udruženja pisaca Švajcarske, čiji su članovi uvek dobrodošli. Prostor smo dobili i u kantonalnim novinama Thurgauer zeitung  što je sigurno jedan veliki korak napred za očuvanje jezika ali i nacionalnog identiteta“ podvukla je Dragana Zimonjić. Ona je dodala da je „od svega najbitniji osećaj opuštenosti, spontanosti i radosti prilikom svih prijateljskih susreta, razgovora, književnih večeri i svega onog lepog što zajedno kao Serbika gradimo“.

Veče posvećeno Desanki Maksimović
Foto: arhiva D. Zimonjić

„ Ko hoće da doživi čuda,

mora verovati da ona postoje

u svetu, svuda…“

Stihovima Desanke Maksimović Dragana će, nakon pauze koja je usledila usled pandemije izazvane korona virusom otvoriti veče posvećeno liku i delu velike srpske pesnikinje, koja je poslednjih nedelja ujedinila Srbe, koji su stali u „njenu odbranu“ i izborili se da se Desankina dela i dalje rade i u višim razredima gimnazije i srednjih škola. Gosti večeri biće duo „Dar“ – Danijela Bjelica sopran i Rade Jovanović, harmonikaš. Književno veče će se održati u petak 26. juna od 19.30 – 22 sata u Kantonalnoj biblioteci  (Promenadenstr. 12, 8500 Frauenfeld). Ulaz je slobodan.

Od jeseni su u planu nove književne večeri, tribine, istorijska predavanja, kratke pozorišne predstave, mini- koncerti … „Ostalo će doći. Jer verujemo u čuda…“, naglasila je kraj razgovora za portal Rasejanje.info Dragana Zimonjić.