Početna Događanja U Branau proslavljena hramovna slava i rukopoložen đakon Andrej Živković

U Branau proslavljena hramovna slava i rukopoložen đakon Andrej Živković

Nakdandno proslavljena parohijska slava Crkvene opštine Svetog apostola i evangeliste Marka u Braunauu u Austriji
Foto: FB stranica vladike Andreja

Na praznik Svih Svetih, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej rukopoložio je novog paroha Crkvene opštine Svetog apostola i evangeliste Marka u Braunauu. Ovom prilikom je naknadno i obeležena slava zaštitnika ove parohije i hrama, koja usled pandemije izazvane korona virusom nije mogla da se proslavi  8. maja.  Uoči praznika, u subotu uveče, ispred hrama Svetog apostola i evangeliste Marka vladika Andreja dočekan je veoma radosno posle dugog odsustva, zbog korona krize. Po ulasku u hram, koji je zbog praznika bio naročito lepo ukrašen, počelo je toržestveno veliko večernje na kom su pojali čtečevi iz Beča i mali hramovni ženski hor. Na kraju službe episkop je  propovedao o svetom Marku, da bi prisutnom narodu predstavio novog paroha, đakona Andreja Živkovića. Posle večernja, u čast dolaska Arhipastira, uprava parohije je organizovala svečani prijem i večeru.

Doček vladike Andreja
Foto: FB stranica vladike Andreja

Sutradan, Vladika Andrej je bogosluživao svetom arhijerejskom liturgijom uz sasluženje protojereja-stavrofora Petra Pantića iz Beča i Dragana Erića iz Salcburga, nadležnog Arhijerejskog namesnika protojereja Slaviše Božića, protojereja Aleksandra Stankovića i jereja Filipa Milunovića i Miljana Antića iz Beča i Dalibora Petrića iz Sankt Peltena. Sasluživali su i protođakon Roman Fišer i đakon Miladin Vujković iz Beča. Svetu arhijerejsku liturgiju je skladnim pojanjem ulepšao mešoviti hor Eparhije austrijsko-švajcarske Kornelije Stanković. Kum ovogodišnje slave bio je Rajko Gligorić sa suprugom Draganom i sinovima iz Althajma.

Tokom svete liturgije, episkop Andrej je u čin sveštenika rukopoložio đakona Andreja Živkovića. Pred sam čin rukopoloženja, vladika se obratio prisutnim vernicima i pojasnio uzvišenost svešteničkog čina i priziv istoimenitog novog paroha koji je dve pune godine bio ekselentni pitomac vladike. Otac Andrej će biti treći paroh Braunauški posle protojereja Nikole Pantića i jereja Dalibora Brnzeja.

Vladika predstavlja novog đakona
Foto: FB stranica vladike Andreja

Vladika Andrej, u svojoj besedi, pozdravio je sve prisutne i istovremeno učinio poređenje sa našim slavnim srpskim precima koji su posle Velike seobe 1690. godine došli u tadašnju austrougarsku imperiju i tamo se okupili oko svojih novih manastira i hramova koje su sazidali i svojim potomcima u nasledstvo ostavili. U Braunau je čudesnom voljom Božjom, 2018. godine kupljen manastirski hram Kapucinaca (Kapuzinerkirche), a bivši vlasnici monasi Kapucinci čije je duhovni centar u Insbruku, srećni su što su sada novi vlasnici pravoslavni vernici Srpske Crkve u Braunauu i okolini, jer je hram već godinama bio van upotrebe.

Posle liturgije i slavskog obreda, vladika je pozdravio između ostalih i visokog gosta, stalnog predstavnika BiH pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasadora Sinišu Bencunu kao i predstavnike sestrinskih hrišćanskih crkava iz Braunaua koji su i ranije rado prisustvovali pravoslavnim službama. Episkop je blagoslovio sav prisutni verni narod, izrazivši svoju radost što su se vernici i ovoga dana okupili u velikom broju.

mešoviti hor Eparhije austrijsko-švajcarske Kornelije Stanković
Foto: FB stranica vladike Andreja

Na kraju Liturgije, novorukopoloženi paroh otac Andrej je po prvi put svojoj pastvi uputio blagoslov i podelio naforu. Potom je u crkvenom domu za sve prisutne priređen svečani slavski ručak. Verni narod se zahvalio svome nadležnom episkopu Andreju na njegovoj poseti i brizi za ovu parohiju, ali takođe naročito dosadašnjem administratoru parohije ocu Aleksandru Stankoviću iz Beča, koji se primerno starao za skladni dolazak novog paroha. Bio je ovo veliki dan i za episkopa i vernike ove parohije koji su se sabrali da zajedno sa svima Svetima proslave nebeskog zaštitnika Sv. apostola i evangelistu Marka, a ujedno i radovali svečanom danu i životnom trenutku novog paroha Braunaškog oca Andreja i njegove supruge Vasilije.

Deo prisutnih u hramu Svetog apostola i evangeliste Marka u Braunauu u Austriji
Foto: FB stranica vladike Andreja

U proleće 2015. godine, posle više radnih sednica sa članovima inicijativnog odbora i vernika Srpske Crkve u Braunauu, osnovana je pravoslavna Crkvena opština u ovom najzapadnijem gradu Gornje Austrije. Na Vaskrs, 12. aprila 2015. godine u crkvi Wallfahrtskirche St. Valentin Haselbach služena je prva, i to pashalna Liturgija u Braunau, uopšte prva pravoslavna liturgija u istoriji ovog grada.

Slavski obred i rukopoloženje đakona Andreja Živkovića

Foto: FB stranica vladike Andreja