Početna Škola Učenicima iz Frajburga u Nemačkoj nedostaje nastava na srpskom jeziku i učiteljica...

Učenicima iz Frajburga u Nemačkoj nedostaje nastava na srpskom jeziku i učiteljica Biljana Anđelković

Deo prisutnih đaka na školskog času kada je održan roditeljski u Frajburgu
Foto: Rasejanje.info

Od kada je uvedeno vanredno stanje u Nemačkoj usled pandemije izazvane korona virusom učenici Srpske dopunske škole u Frajburgu, koje podučava nastavnica Biljana Anđelković svakog četvrtka su, po uzrastima dobijali domaće zadatke, kao i objašnjenja kako te zadatke da urade. Većina đaka je domaće radila sa lakoćom, pojedini učenici starijih razreda su zbog sebe radili zadatke  za sve uzraste i vežbali gramatiku a pojedini su morali da se obrate učiteljici za pomoć. Bilo je i onih kojima pomoć nije trebala, ali su želeli da pričaju sa učiteljicom, jer je, kako su autoru ovoga teksta rekli „mnogo vole“.

Ovo je druga godina kako učiteljica Biljana predaje u Frajburgu. Pored Frajburga nastavu drži i u Filingenu, Šveningenu, Zingenu, Blumbergu i Albštatu. Koliko je omiljena i koliko se njen način rada ceni pokazuje i podatak da u Frajburgu u školskog godini 2019/20.  upisano skoro 40 dece. Od kada postoji Srpska dopunska škola u tom gradu nije bilo toliko učenika. Čak su par puta došli i oni koji nisu bili upisani, jer su čuli da učiteljica divno predaje i radi. Ne pamti se ni da je na nastavi srpskog jezika vladalo toliko interesovanje za ćirlicom. Đaci ne samo da su poželeli da nauče ćirilično pismo već je većina počela i da je primenjuje u svakodnevnom dopisivanju sa roditeljima, drugarima i rođacima, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj. Učiteljica Biljana je bila planirala da krajem maja vodi i grupu od 12 đaka za Beograd i da ih upozna sa lepotama, znamenitostima, istorijom i kulturom glavnom grada Srbije. Pandemija korone je pokvarila ne samo taj plan već i mnoge druge.

Sa poslednjeg roditeljskog sastanka odražanog u februaru ove godine
Učiteljica Biljana Anđekolić rado dolazi za Frajburg a đaci je vole i poštuju i to pokazuju znanjem
Foto: Rasejanje.info

Od marta meseca učiteljica se nije videla sa đacima i neće ih videti do septembra. Iako su se đaci prošle nedelje vratili u nemačke škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg (po specijalnog šablonu) nastava na maternjem jeziku prema trenutkom planu neće biti dozvoljena do početka nove školske godine, tj do polovine septembra. Učenicima je mnogo žao zbog toga, jer samo da nema nastave na srpskom jeziku već nema ni priče na srpskom. I oni se nadaju da će u septembru moći ponovo da se vrate u školske klube i da, kako su rekli za portal Rasejanje.info uživo uče srpski, istoriju, kulturu svoga naroda i svojih predaka. Naglasili su da žele priredbe, izlete, nove priče o divnim srpskim velikanima, objašnjenja mnogih epskih pesama, divne priče o srpskoj istoriji, igre iz geografije…

Na posao i dug put i sa štakama
Foto: ahriva B. Anđelković

Učiteljica Biljana Anđelković je redovni nastavnik i smeštena u Filingen – Šveningenu, odakle putuje do okolnih gradova i drži nastavu. Najdalji joj je grad Frajburg ali u njega rado dolazi. Nije joj teško da vozi i po ledu i jakoj kiši, po jakim vetrovima, jer su to sve sastavni elementi vremena na Švarcvaldu. Koliko voli svoj posao i decu govori i podatak da je i sa povređenom nogom dolazila na nastavu. Trpela je bolove dok je vozila (i do 200 km) i oni su nestajali u druženju i radu sa decom. Jedino što tada nije mogla da trči sa svojim đacima, ali joj je prijalo poštovanje, koje su deca pokazala na svim puntkovima. Utrkivala su se ko će da je sačeka ispred škole i ponese nastavni materijal i sve stvari, koje je imala uz sebe.

Učiteljica Biljana je više puta istakla da joj je mnogo žao što nije mogla i što još uvek ne može uživo da radi sa svojim đacima. Mnogo ih se uželela. Ono što su i pored onlajn objašnjena ali i kroz razgovore propustili ove godine, ona je obećala da će sve nadoknaditi naredne i da jedva čeka da ih vidi.