Početna Događanja Vidovdanska akademija u Temišvaru

Vidovdanska akademija u Temišvaru

U Temišvaru minulog vikenda na velikoj letnjoj pozornici Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru održavana je svečana Vidovdanska akademija. Kao i prethodnih godina, na njoj su  su dodeljene vidovdanske povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama. Nagrađeni su Oktavija Nedelku, dugogodišnji šef Odseka za srpski jezik na univerzitetu u Bukureštu, Iva Okanović, učitelj u penziji, Slavica Radosavljević, lekar i horovođa Srpskog crkvenog hora u Belobreški, Dragan Voštinar, dugogodišnji potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji za županiju Arad, Živa Kokar, višegodišnji odbornik Saveza Srba u Rumuiji u županiji Karaš-Severin, KUD Sveti Sava iz Velikog Senmikluša. Povelje i nagrade dobili su i mnogobrojni zaslužni radnici iz oblasti obrazovanja, kulture i duhovnosti. Ove godine dodeljena je i Posebna Vidovdanska povelja Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore, za celokupno zalaganje na očuvanju prava, vere, jezika i kulture srpskog naroda u Crnoj Gori.

Savez Srba u Rumuniji od 1993. godine dodeljuje Vidovdanske povelje i zahvalnice, zaslužnim pojedincima ili institucijama iz Rumunije, za izuzetan dugogodišnji doprinos i rezultate u oblasti promovisanja srpske zajednice, razvijanju kulturnih, prosvetnih, duhovnih i privrednih delatnosti, kao i za saradnju i jačanje veza matične države sa Srbima iz Rumunije.

Ove godine Vidovdanska akademija se održavala u posebnim uslovima, uz obavezu poštovanja svih epidemioloških mera. O samom prazniku i značenju ovoga praznika u srpskom narodu govorili su predsednik Saveza Srba u Rumunija Ognjan Krstić, kao i generalni konzul Vladan Tadić.

U manastiru Zlatica u županiji Karaš Severin na Vidovdan episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan služio je svetu arhijerejsku liturgiju.