Početna Događanja Vladika Andrej u Cirihu na groblju Nordhajm služio vidovdanski pomen

Vladika Andrej u Cirihu na groblju Nordhajm služio vidovdanski pomen

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej na Vidovdan bio je u Cirihu. U hramu Svete Trojice na ovaj veliki praznik a po blagoslovu vladike služenje su dve liturgije. Prvu je služio protojerej Branimir Petković a drugu protojerej-stavrofor Raško Radović iz Trsta uz sasluživanje jereja Đorđa Lukića. Episkop Andrej prisustvovao je liturgiji i iz vladičanskog trona se obratio vernom narodu. On je prisutnima uputio blage reči utehe u ovom teškom i iskušenjima ispunjenom vremenu. Nadahnuto je govorio o značaju Vidovdana za srpski narod. Vladika je podvukao kako je upravo „Vidovdan i kosovski zavet spona između nebeskog i zemaljskog“.

Nakon liturgije episkop Andrej se sa protom Radovićem i svim ciriškim sveštenicima, uputio ka ciriškom groblju Nordhajm, gde je između ostalih sahranjena Mileva Marić-Ajnštajn i gde je održan vidovdanski pomen svim srpskim vojskovođama i vojnicima koji su živote svoje položili na braniku otadžbine. Parastos je služio prota Raško. Vladika Andrej je sa ovog mesta poručio da „nikada ne smemo zaboraviti žrtvu srpskih junaka koji su se borili za Krst Časni i slobodu zlatnu od kosovske bitke do današnjih dana“.

Dan ranije episkop Andrej služio je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu. Nakon liturgije vladika je pozdravio domaćina i sve prisutne prigodnim rečima, „poučivši sabrano sveštenstvo o značaju svete tajne pokajanja koja se ovom prilikom obavila naknadno, jer zbog korona virusa ove godine nije bilo moguće da episkop, sveštenici i đakoni dočekuju posle tradicionalne velikoposne ispovesti praznik Vaskrsenja Hristovog. Po blagoslovu Episkopa, sveštenike je ispovedao protojerej-stavrofor Raško Radović, arhijerejski zamenik iz Trsta.

Po završenoj svetoj tajni ispovesti usledila je trpeza ljubavi, koju si pripremile članice Kola srpskih sestara Co Linc. Sabranje je završeno posetom novopodignutom hramu Svetih srpskih Novomučenika u Mauthauzenu.

U Cirihu po Vidovdanu i u hramu Svete Trojice jutarnje molitve ispoveđeni su sveštenici namesništva u Švajcarskoj. Nakon svete tajne Ispovesti u Crkvenom centru Svetih Apostola u centru Ciriha episkop Andrej je sa sveštenstvom održao sednicu, tokom koje su analizirane aktuelne teme za parohijski život u namesništvima Švajcarske, Italije i Malte. Trpezu ljubavi pripremile su vredne članice Kola srpskih sestara Svete Trojice.