Početna Škola U Sloveniji se u Srpsku dopunsku školu upisalo 1400 đaka

U Sloveniji se u Srpsku dopunsku školu upisalo 1400 đaka

Veliko interesovanja za nastavu na srpskom jeziku u Sloveniji
Foto: arhiva MPNTR Republike Srbije

Nastave srpskog jezika pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u Republici Sloveniji do sada nije bilo. Za kratko vreme preko 1400 roditelja iz cele Slovenije je upisalo decu u Srpsku dopunsku škola, koja je, po prvobitnom planu trebala da počne od septembra sa radom. Pandemija izazvana virusom korona, puno toga je promenila, ali je ovaj projekat ušao u drugu fazu realizacije. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, protekle nedelje održan je radni sastanak na kome su se sastali potpredsednica Saveza Srba Slovenije i predstavnica srpske zajednice u Savetu Vlade Republike Slovenije prof. dr Vesna Bajić Stojiljković sa ministrom Mladenom Šarčevićem i državnim sekretarom ministarstva prof. dr Anom Langović Milićević.

Dogovorena je realizacija druge faze uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji i raspisivanje konkursa za nastavnike koji će biti angažovani u nastavi na koju je prijavljeno preko 1400 dece iz cele Slovenije.

Prof. dr Vesna Bajić Stojiljković i ministar Mladen Šarčević
Foto: arhiva MPNTR Republike Srbije

Savez Srba Slovenije se zahvaljuje svim koordinatorima, pojedincima, srpskim kulturno-umetničkim društvima i udruženjima u Sloveniji, koji su u periodu od kraja oktobra 2019. do početka marta 2020. godine, veoma požrtvovano radili na prikupljanju prijava dece za dopunsku nastavu srpskog jezika.

U daljoj fazi, projekat uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji biće u nadležnosti resornih Ministarstava Srbije i Slovenije, Ambasade Republike Srbije u Sloveniji i Saveza Srba Slovenije.

Potpredsednica dr Vesna Bajić Stojiljković iskazala je veliku zahvalnost ministru Šarčeviću na ukazanom poverenju da Savez Srba Slovenije bude i dalje aktivno uključen u realizaciju ovog projekta koji je od izuzetnog značaja za celokupnu srpsku zajednicu u Sloveniji.

Sve informacije u vezi sa dopunskom nastavom biće objavljene na zvaničnom portalu www.sss-zss.si i FB stranici Saveza Srba Slovenije prema uputstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.  Uprava SSS moli sve roditelje prijavljene dece da prate aktivnosti i informacije vezane za dopunsku nastavu isključivo putem pomenutih informacionih kanala.