Početna Događanja Srpski centar Štutgart proslavio svoju letnju slavu Petrovdan

Srpski centar Štutgart proslavio svoju letnju slavu Petrovdan

Slavski obred i proslava Petrovdana
Foto: arhiva SC Štutgart

Veliki broj članova i prijatelja Srpskog centra Štutgart proslavio je u nedelju letnju slavu Centra – Petrovdan. Poznato je da ovo najmasovnije udruženje u Baden-Virtembergu i jedno od najmasovnijih u Nemačkoj slavi dve slave – Svetoga Savu i Petrovdan. Za obe slave domaćini su predstavnici dve porodice. „Oni pripreme slavski kolač, žito, sveću i vino i glavno jelo, dok ostale naše članice – supruge, majke i devojke donesu dosta drugih dodatnih jela tipa pite, salate, pogače, pasulj itd. Naravno i kolače, tako da nam je trpeza za svaku slavu bogata, šarena i raznovrsna“ pohvalila je portal Rasejanje.info predsednica Centra Darinka Vićentijević svoje članove.

Domaćini ovogodišnje letnje slave su bili igrači prvog ansambla sa umetničkim rukovodiocem Sašom Vićentijevićem. „Dan pred slavu, domaćini su se okupili u prostorijama Centra i pekli su prase i jagnje. Pripremili su sve u našim prostorijama kako bi nas dočekali na što svečaniji način“, dodala je predsednica Dara, kako je svi zovu.

Sveštenik Stanko Rakić osveštao je slavska obeležja i prerezao slavski kolač. Kako običaj i nalaže, ovogodišnji domaćini predali su kumovima  naredne slave četvrtinu kolača. A kumovi su igrači veterana. Uz pregršt ića i pića, druženja i lepih zajedničkih priča slava je proslavljena, čime je ujedno i završena ova sezona za Srpski centar. Bilo je ovo i prvo veliko druženje nakon uvođena vanrednih mera izazvanih virusom korona. Članovi su se uželeli jedni drugih, kao i lepim priča, kola i druženja. U gostima su im ponovo bili predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu: generalni konzul Božidar Vučurović, i konzuli Magdalena Milojević i Dragan Dimitrijević sa porodicom, kao i deo tima konzulata Aleksandar Knežević sa porodicom. Takođe,  veliki prijatelj Centra Saša Ivanović, inače predsednik SKC Sindelfingen je bio prisutan sa svojom porodicom. Saša je redovni gost svih manifestacija Srpskog centra.

Predsednica SK Štutgarta Darinka Vićentijević pohvalila je svoju omladinu. „Lepo nas je dočekala, poslužila i ispratila kako to pravoslavlju pripada“. Ona je istakla da se obeležavanjem Petrovdana zvanično završava ova sezona pred letnje odmore i raspuste. Do polovine septembra igrači i članovi Srpskog centra će odmarati a potom bi trebalo da uspešno startuju u novu sezonu. Svi se nadaju da će do tada pandemija popustiti i da će moći da nastave starim ritmom kao i pre uvođenja vanrednog stanja. I to ne samo oni već članovi svih društava.

Inače folkloraši Srpskog centra Štutgart srednjeg i izvođačkog ansambla sastali su se poslednje dve nedelje na sportskom terenu kod Rake u delu grada Štutgart Cufenhauzen, gde na uz poštovanje svih propisanih mera na otvorenom nakon pauze od četiri meseca ponovo treniralo.

I za kraj, naravno kolo
Foto: arhiva SC Štutgart