Početna Događanja U Beogradu sahranjena Darinka Matić Marović

U Beogradu sahranjena Darinka Matić Marović

Slavna dirigentkinja i profesor emeritus Darinka Matić Marović sahranjena je danas na Novom groblju u Beogradu. Na večni počinak prve žene rektora u Srbiji, dekana Fakulteta muzičke umetnosti, dirigentkinje horova Kolegijum muzikum i hor Obilić, koja je za 45 godina karijere dirigovala na više od 10.000 koncerata ispratili su je, pored rodbine, prijatelja i mnogi bivši učenici ali i građani. Darinka je preminula u sredu nakon kraće bolesti u 83. godini.

Postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike. Za 40 godina postojanja Kolegijum muzikuma ona i njene devojke gostovale su u Karnegi holu, Orkestar holu, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

U znak sećanja na Darinku Matić Marović prenosimo koncert, kojim je povodom 40 godina akademskog hora Collegium Musicum održanog u Zadužbini Ilije M. Kolarca 24. decembra 2011. Godine, dirigovala. „Poslednji pozdrav Darinki Matić-Marović, dugogodišnjem saradniku i članu Odbora Kolarčeve zadužbine! Nedostajaće nam njena snaga, mudrost, znanje i energija koju je nesebično delila sa svima!“ Tim rečima oprostili su se od nje njeni horisti, saradnici i prijatelji.

Takođe u znak sećanja ne samo na Darinku Matić Marović već i Desanku Maksimović i Ružicu Sokić takođe prenosimo klip sa Svečane akademije „Srbija pamti“, održane u Sava centru 24.03. 2009. godine, povodom 10 godine od Nato agresije. I kako je neko rekao: „Sve tri su suvereno vladale našim scenama: jedna književnom, druga teatarskom, a treća muzičkom. Nema ih više među nama, ali će njihova poezija, muzika, izgovorena reč i scenski pokret još dugo davati osobeni pečat našoj kulturnoj i umetničkoj baštini: Desanka Maksimović, Ružica Sokić i Darinka Matić Marović“.

https://www.youtube.com/watch?v=q0DpGsMuT9M&feature=share