Početna Događanja HO Spoji iz Inzbruka pokrenula novu akciju za srpske porodice na Kosovu...

HO Spoji iz Inzbruka pokrenula novu akciju za srpske porodice na Kosovu i Metohiji

Porodica Stojković iz Kusca na KiM je jedna od sedam porodica za koje su skuplja pomoć
Foto: arhiva SPOJI

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI je humanitarna, nezavisna, neprofitna, vanstranačka i nevladina organizacija pravoslavnih hrišćana, uglavnom članova Srpske pravoslavne crkve. Osnovana je 12. aprila 2009. godine na praznik Cveti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku uz blagoslov tadašnjeg srednjoevropskog episkopa Konstantina i inzbruškog paroha oca Vidoslava Vujasina. Devetorica osnivača predstavilo je tada javnosti prvi put svoje ideje i ciljeve, a već nakon šest meseci je jedna od njih uz Božiju pomoć sprovedena u delo. To je bilo organizovanje i isporuka prve humanitarne pomoći za decu i  narod na Kosovu i Metohiji (KiM). Humanitarna organizacija SPOJI se zalaže i radi i na očuvanju, negovanju, proučavanju i promovisanju srpskog jezika i pisma, srpske istorije i tradicije, srpske kulture i duhovnosti, srpskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta na prvom mestu među Srbima širom sveta, a takođe među Srbima i drugim narodima u okviru integracionog rada. Jedan od zadataka organizacije je rad na povezivanju Srba i srpskih organizacija, a u okviru toga i saradnja sa  ostalim dobronamernim narodima širom sveta. Od prvog dana pa da danas se zalagala za dobrobit srpske dece i srpskog roda, na Balkanu, a naročito na Kosovu i Metohiji i svuda  gde je ta pomoć našem  narodu potrebna. I ova organizacija ostala je verna svome cilju i svome sloganu „Probudimo pozitivan duh među Srbima i vratić se svojim korenima i otadžbini“.

Od samog osnivanja pa da danas svakog leta članovi SPOJI-a putovali su na Kosovo i Metohiju da lično isporuče pomoć porodicama koje žive u veoma teškim uslovima. Poslednjih godina SPOJI je uz pomoć svojih donatora sakupio i u toj vrednosti isporučio humanitarnu pomoć vrednu nešto manje od 100.000 evra. Ove godine akcija se takođe sprovodi i to sa više žara jer su mladi članovi ove organizacije svesni da je pandemija izazvana virusom korona dodatno pogoršala ionako tešku situaciju Srba na Kosovu i Metohiji. Ovogodišnja akcija je pokrenuta za sedam porodica kao i za Narodne kuhinje.

Pomoć ide za

1. Šestočlanu porodicu Đurić iz Osojana u Metohiji: Nikola (21), Slađana (19) i mali Damjan (1) žive s Nikolinim roditeljima i njegova tri brata i sestrom. Niko nije zapošlen, a dobijaju minimalnu podršku države Srbije.

Bratska organizacija „Srbi za Srbe“ nedavno im je izgradila štalu. SPOJI bi im obezbedili dodatni građevinski materijal (6h prozora, 2h vrata, jasle, pojilice, …) u vrednosti od 1.500 evra. Po kompletnom završetku štale mogli bi da nabave krave i telad i da počnu da se bave stočarstvom.

2. Još jedna mlada porodica su Čukarići iz Velike Hoče: Aleksandar (33), Milka (28), Magdalena (6), Ognjen (5) i Vukan (0). Ni kod njih nažalost niko nije zaposlen. Aleksandar je radio u manastiru Visoki Dečani, ali je morao da prestane zbog koronavirus, pa je smešten u kućni karantin.

„Srpski centar“ iz Beča im gradi kuću, a SPOJI bi da im obezbedili veš-mašinu, električni šporet, peć na drva i nameštaj – u vrednosti od 1.000 evra.

3. Mnogobrojna familija Micić takođe iz Velike Hoče: Ljubiša (56), Daliborka (42), Aleksandra (23), Nikolija (21), Jelena (17), Julija (5). Baka Radmila i deda Staniša, koji su bili žrtve napada tokom Martovskog pogroma 2004. godine u Metohiji, takođe žive sa njima u istom domaćinstvu. Nažalost, svi su nezaposleni i žive od oko 230 evra mesečno (socijalni i dečji dodatak). Pored toga, majka Daliborka je obolela…

Njima bi voleli da nabave grejanje na peć za predstojeću zimu u vrednosti od 1.500 evra.

4. Na istom području HO Spoji želi da pomogne i mladoj porodici Dubić, koju stvaraju Leonid (28) i Jasmina (22) iz Osojana, koji su se nedavno uzeli. Donedavno su živeli u selu Lukavac kod Leonidove majke, braće i sestara, ali zbog nedostatka prostora privremeno su se preselili u mali stan u Osojanu. Leonid je trenutno nezaposlen, ali želi da se bavi poljoprivredom. Jasmina studira pedagogiju i radi kao učiteljica u osnovnoj školi u Osojanu i prima platu od oko 250 evra mesečno.

Ministarstvo za povratak želi da im sagradi kuću, ali uslov je da imaju svoj plac na kojem bi se gradila kuća. Našli su plac za 4.500 evra i uzeli kredit od 2.500 evra. Sa preostalim iznosom od 2.000 evra, želi da im se pomogne da svoj san ostvare brže i da se stabilizuju u Metohiji.

5. Porodica Stojanović iz Novog Naselja na Kosovu: Radojče (46), Nataša (41), Jovan (18), Dušan (15) i baka Dunja (70). Radojče radi kao portir u školi. Pored njegovih skromnih primanja, primaju i malu penziju njegove majke Dunje.

SPOJI želi da im nabavim nove PVC prozore i vrata u vrednosti od 1.000 evra kako bi kuća gubila manje toplote naredne zime.

6. Porodica Stojković iz Kusca takođe sa Kosova: Slobodan (30), Jelena (23), Marko (28), Dragana (24), Andrej (6 meseci), Zlatko (54), Javorka (54). Još jedna mnogobrojna familija koja živi zajedno u istom domaćinstvu. Otac Zlatko, koji boluje od artritisa, prima minimalac, a Slobodan i Marko su zaposleni, ali kao i svuda, ali kao i svuda, plate su vrlo skromne i ne mogu se upoređivati sa onim u Zapadnoj Evropi. Primaju jedino još dečiji dodatak za malog Andreja. Tako se snalaze od meseca do meseca.

SPOJI želi da im izgradi potpuno novo kupatilo u vrednosti od 1.500 evra.

7. Sedma porodica u sklopu ove akcije – Simići: Dalibor (36), Sanja (32) i Andreja (12) iz Vrbovca. Trenutno manja porodica koja takođe želi da ostane na Kosovu i Metohiji i nastavi da se širi. Jedino Sanja ima stalno zaposlenje i primaju dečji dodatak. Kao i u svim porodicama, žive u veoma teškim finansijskim okolnostima.

S obzirom da trenutno grade sopstveni dom, tokom ove akcije bi voleli da im obezbede dodatni građevinski materijal u vrednosti od 1.000 evra.

8. Pored porodica, pomoć bi bila upućena i Narodnoj kuhinji u Prekovcu, koja brine o stotine ljudi, kupovinom namirnica u vrednosti 1.000 evra.

„Može se primetiti da su ovo sve mahom mlade porodice, koje sve žive u teškoj finansijskoj situaciji. Uz to dolazi još i nestabilna politička situacija, kao i veoma loš položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji. Iako žive u Evropi oni nažalost nemaju ni izbliza ona prava i slobode koje mi imamo na Zapadu. No, uprkos svemu tome sve ove porodice imaju dugoročan cilj da ostanu na Kosovu i Metohiji, a u čemu mi želimo da ih podržimo. Iz tog razloga je svaka donacija od velike važnosti, kako bi ova humanitarna akcija, koja skromno podseća na razvojnu pomoć, postala stvarnost i kako bi se realizovala!“, istakli su članovi HO SPOJI iz Inzbruka.

Cilj donacija je kupovina sledećih stvari:

– Građevinski materijal za štalu: 1.500 evra

– Veš-mašina, električni šporet, evtl. šporet na drva i nameštaj: 1.000 evra

– Pećni sistem grejanja: 1.500 evra

– Plac za kuću: 2.000 evra

– PVC stolarija: 1.000 evra

– Kompletno novo kupatilo: 1.500 evra

– Građevinski materijal za kuću: 1.000 evra

– Namirnice za Narodnu kuhinju: 1.000 evra

Ukupna vrednost ove akcije je 10.500 evra. Akcija traje do 31. jula

„Hvala vam u ime svih porodica za vašu podršku i pomoć! SPOJENI SMO JAČI!“

Kako donirati

1.) Žiro račun za EU i Švajcarsku  (bez provozije)

JUGENDVEREIN SPOJI

IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129

BIC: SPIHAT22XXX

Zweck (сврха): Familien KiM 2020

2.) Humanitarni pozivni broj za Austriju: (Poziv košta 7 evra od toga se donira 5,25)

0901 700 525

3.) PayPal – Moneypool: (bez provozije)

http://www.spoji.link/moneypool

4.) PayPal – Donate: (3,40% + 0,35 EUR provizija)

http://www.spoji.link/paypal/donate

5.) Facebook Donate: (1,50% + 0,30 EUR provizija)

http://www.spoji.link/FB/donate

.