Početna Kultura „Novi snovi“, ime je 51. Međunarodnog susreta dece Evrope – „Radost Evrope“...

„Novi snovi“, ime je 51. Međunarodnog susreta dece Evrope – „Radost Evrope“ iz Beograda

Novi snovi – plakat DKC Beograd
Foto: arhiva DKC Beograd

 Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, koji se već pola veka održava u Beogradu svakog oktobra, ove godine izgledaće drugačije. Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju prouzrokovanu virusom korona. „Iako nećemo biti u mogućnosti da fizički ugostimo decu iz dvadesetak zemalja Evrope u našoj prestonici, festival prijateljstva, kulture, tradicije i dečje igre održaće se u novoj i drugačijoj formi stoga je slogan ovogodišnjeg festivala „Novi snovi“, poručili su iz Dečijeg kulturnog centra Beograd.

– Svaka nova manifestacija „Radost Evrope“ donosi nam nove generacije i njihove nove snove i realnosti. „Novi snovi“ ove godine predstavljaju želju Dečjeg kulturnog centra Beograd da se maštanjem, igrom i umetnošću prevaziđu izazovi koji su postavljeni pred celom planetom – istakla je Ivana Tabori Obradović, urednik „Radosti Evrope“

U susret 51. Međunarodnom susretu dece Evrope „Radost Evrope“ održaće se niz besplatnih kreativnih radionica onlajn i na otvorenom, na platou ispred Dečjeg kulturnog centra (DKC) Beograd u Takovskoj 8, sa željom da se deca na kreativan i aktivan način upoznaju sa tradicijom, umetnicima, zanimljivostima, obeležjima i kulturnim nasleđem različitih zemalja Evrope.

„Od 13. jula do 28. avgusta biće održano 25 radionica, na kojima će se kroz raznovrsne umetničke medije predstavljati kultura 16 zemalja Evrope. Svaka radionica biće svojevrstan izazov za decu s obzirom na to da će imati priliku da pokažu svoje likovno, plesno, pevačko, glumačko i fotografsko umeće, kao i da svoje znanje o određenim zemljama testiraju i unaprede kroz različite igre i kvizove. Stoga, ovaj letnji program manifestacije „Radost Evrope“ nosi naziv „Novi snovi – novi izazovi“, naglašeno je u DKC Beograd.

Tokom septembra i početkom oktobra biće organizovane radionice izrade karnevalskih maski, a 5. oktobra, na Međunarodni dan deteta, održaće se gala koncert na Trgu Republike. Koncertu će prethoditi Karneval svih učesnika kroz centar grada. Kako je teško ostvariti dolazak dece iz stranih zemalja, kao i smeštanje u porodice u datim okolnostima, učesnici manifestacije iz svih krajeva Evrope poslaće video snimak svog nastupa i poruku posvećenu svoj deci sveta. Na koncertu će se smenjivati video poruke i numere naših evropskih prijatelja i kompozicije stranih evropskih kompozitora, narodne igre drugih zemalja i horske numere na stranim jezicima u izvođenju naše dece, kao i numere inspirisane srpskom tradicijom i kulturom. Ne obazirući se na jezičke barijere, deca će i ovoga puta na manifestaciji „Radost Evrope“ govoriti istim jezikom – jezikom umetnosti i pokazati da za drugarstvo ne postoje prepreke. Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.

Program DKC Beograd se nalazi na sajtu www.dkcb.rs i podložan je promeni usled prilagođavanja aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.