Početna Vesti Ponovo otvoreni srpski hramovi u Beču, nakon pojave virusa korona

Ponovo otvoreni srpski hramovi u Beču, nakon pojave virusa korona

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej obratio se novim saopštenjem svom vernom narodu u Beču. Lepe vesti su da će oba hrama od danas biti otvorena, pošto su se disciplinovano ispoštovala mere karantine. Tako je dogovoreno u saradnji sa Kriznim štabom grada Beča. Podsećanja radi, pre dve nedelje oba hrama su zbog pojave virusa korona kod jednog broja sveštenika morala da se zatvore. Ipak uvedene su određene mere koje zastupa Ministarstvo zdravlja za suzbijanje širenja koronavirusa. Saopštenje vladike Andreja prenosimo u celosti:

Saborni hram Svetog Save u Beču
Foto: FB stranica hrama S.Save u Beču

S obzirom da je najkritičniji period posledica novih koronavirus klastera u Sabornom hramu Svetog Save i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu, prevaziđen, jer su oba hrama disciplinovano ispoštovala mere pod karantinom, javljamo našem dragim vernicima, da smo opet u prilici da od subote 1.8. uveče, možemo da nastavimo sa posvednevnim bogosluženjima. Međutim, po instrukcijama Kriznog štaba grada Beča, bogosluženja se održavaju sa sledećim izmenama:

Najstrožije se nalažu sledeće mere zaštite:

➢ bogosluženje održavamo dostojanstveno, ali skraćeno

➢ među vernicima održati distancu od po jedan metar

➢ nema rukovanja, ni celivanja, ni zajedničko korišćenje bogoslužbenih predmeta

➢ pravilno nošenje maski (maska mora da prekriva usta i nos), izuzetak deca ispod 6 godina

➢ poštovanje mera za dezinfekciju ruku

➢ poštovanje mera povodom kašljanja, kijanja…

Održavanje krštenja, venčanja i sahrana, je u principu moguće pod uslovom da se učesnici pridržavaju svih mera zaštite. Po mogućstvu upisati se u listu prisutnih, zbog mogućnosti da se neko lice kasnije testira pozitivnim, jer takva lista bi omogućila brzi i efektivni kontakt.

Umoljavaju se svi koji se ne osećaju dobro da odmah putem sms poruke kontaktiraju naše parohe i ostave podatke koje ćemo proslediti magistratu. Svi koji se zdravstveno ne osećaju dobro ili koji eventualno imaju bilo kakve simptome gripa: kašalj, kijavicu, temperaturu, glavobolju, bol u grlu ili bilo kakve tegobe savetujemo da i dalje izbegavaju da izlaze iz svojih domova, dok se u potpunosti ne oporave, kako bi zaštitili i sebe i druge. Molimo naše drage parohijane da uzmu u obzir da su ova Pravila ponašanja u hramu doneta u saradnji sa Kriznim štabom grada Beča, dakle, nije rezultat nahođenja. Uz poštovanje ovih Pravila možemo ponovo da otvorimo naše hramove.

Molimo za razumevanje, kao i za molitvu svih Vas, da ovaj krizni period što pre prođe. Sa Arhipastirskim blagoslovom sve Vas pozdravlja, Vaš samolitvenik pred Gospodom

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej