Početna Vesti Supružnici i partneri lica koja žive u Nemačkoj i Švajcarskoj mogu da...

Supružnici i partneri lica koja žive u Nemačkoj i Švajcarskoj mogu da uđu u ove zemlje iako žive u Srbiji

Od juče nemačke vlasti su dozvolile da svi supružnici iz Srbije mogu nesmetano i bez propusnica za otputuju kod svojih partnera, koji žive na teritoriji Nemačke. Test na koronu je obavezan za sve koji ne žele da budu u karantinu i instrukcije će se dobiti od zdravstvenog ureda u mesto u koje se dolazi.

Sličnu vest najavile su i švajcarske vlasti. Počevši od ponedeljka 3. avgusta, lica koja dolaze iz trećih zemalja a koja žele da posete svog partnera u Švajcarskoj moći se da uđu, pod uslovom da mogu da dokažu svoju vezu. To će omogućiti supružnicima kao i njihovoj maloletnoj deci koja ne žive u Švajcarskoj da se ponovo vide.

Takođe, osobe, koje su ljubavnoj vezi ili drugoj vrsti intimne veze sa osobom koja boravi u Švajcarskoj, a da nisu u braku ili registrovanoj vanbračnoj zajednici ili imaju zajedničku maloletnu decu, mogu tražiti oslobođenje od ograničenja ulaska. Uslov je da dokažu da su već određeno vreme u vezi i da je ona redovno održavana. Potrebno je da dokažu da su i lično sreli u Švajcarskoj ili van njenih granica, najmanje jednom pre stupanja na snagu Uredbe o ograničenju ulaska. Pored pozivnog pisma sa kopijom pasoša ili boravišne vize, potrebno je dostaviti i potvrdu kojom se dokazuje veza. Tu potvrdu potpisuju oba lica, kao i kopiju i sliku pasoša na kojoj se vide ulazni i izlazni pečati. Preporučuje se ulazak u Švajcarsku avionom, pošto tranzit kroz druge države nije zagarantovan. Nakon posete partnera u Švajcarskoj mora biti moguć i garantovan odlazak u predviđenom vremenskom roku. Švajcarske vlasti naglašavaju da bez obzira da li su se te osobe dobile dozvolu za ulazak u zemlju, moraju biti 10 dana u karantinu.