Početna Vesti Obavezan korona test prilikom ulaska u Nemačku

Obavezan korona test prilikom ulaska u Nemačku

Centralni savet Srba u Nemačkoj (ZSD) naglašava da pravila koja su nemačke vlasti uvele važe i za Srbe i da stoga treba da ih se pridržavaju. Već ove nedelje nemačka očekuje povratak turista sa svih strana sveta  i da su stoga uvedeni besplatni testovi na aerodromima, autobuskim stanicama i graničnim prelazima. Stoga ZSD savetuje Srbe koji žive u Nemačkoj ili stanovnike Nemačke srpskog porekla da se pridržavaju mera predviđenih za povratnike sa godišnjih odmora.
Saopštenje prenosimo u celosti:

Stanovnici Nemačke koji se vraćaju iz država koja su na crnoj listi pandemijom obuhvaćenih područja  moraće da se ubuduće podvrgnu covid 19 testu. To se odnosi na državljane Nemačke, kao i na strane državljane koji žive u Nemačkoj i imaju regulisan boravak u toj zemlji. Centralni savet Srba u Nemačkoj (ZSD) zbog toga preporučuje povratnicima koji su godišnji odmor proveli u Srbiji, a koja se nalazi na crnoj listi Instituta Robert Koh (RKI), da se strogo pridržavaju mera predviđenih za povratnike s godišnjeg odmora.

Potpredsednik Centralnog saveta Srba u Nemačkoj Tina Kvintero Marone
Foto: arhiva T. K. Marone

„Ne postoji jedinstvena preporuka! Nemačka ima 16 saveznih pokrajina koje samostalno utvrđuju zaštitne mere za vreme pandemije. Te mere se stalno menjaju i prilagođavaju situaciji. Zbog toga ne možemo da damo jedinstvenu preporuku za celu Nemačku za građane koji se vraćaju iz Srbije“, izjavila je Tina Kvintero Marone potpredsednica ZSD-a.

Građanima  koji su svoj godišnji odmor proveli u Srbiji ZSD zbog toga preporučuje da se na vreme vrate u Nemačku i da se na ulasku u zemlju dobrovoljno testiraju. Građanima koji nisu testirani se preporučuje karantin od 14 dana i da se pri pojavi simptoma zaraze obavezno jave kod nadležne zdravstvene ustanove u mestu stanovanja.

Nemačke pokrajine su obezbedile besplatne testove na aerodromima, internacionalnim autobuskim stanicama ali i na granicinim prelazima za putnike koji putuju kolima. U ZSD-e apeluju na povratnike da budu iskreni što se tiče njihovih navoda, iz kojeg pravca putuju. To se odnosi prvenstveno za putnike koji  se autobusom ili kolima preko Mađarske i Austrije vraćaju za Nemačku.

„Doživljavamo da povratnici žele da izbegnu karantin, jer se plaše da ce da izgube posao. Oni tako svesno u opasnost dovode svoje neposredno okruženje. Ako se ne testirani vrate na posao, oni će tako da ugroze i kolege s radnog mesta. Apelujemo na samodogovornost svakog pojedinca u interesu cele zajednice“, naglašava Kvintero Marone.

Početkom avgusta se završava letnji školski raspust za prvu grupu saveznih pokrajina. Svaka od nemačkih pokrajina ima svoj školski sistem tako da se i letnji školski raspust u trajanju od šest sedmica u terminu razlikuje od pokrajine do pokrajine. Tako se početkom avgusta očekuje prvi talas povratnika s godišnjih odmora. Talas povratnika sa Zapadnog Balkana i Španije  je na severu Nemačke već stvorio prva žarišta zaraze. Pokrajinske vlade preventivnim merama žele da uspore širenje zaraze koju bi turisti povratnici mogli da unesu u Nemačku.

„Karantin može da se izbegne ukoliko povratnik poseduje molekularno-biološki  test, takozvani PCR test, koji nije stariji od 48 sati pre povratka u Nemačku. RKI nam je potvrdio da se testovi iz Srbije priznaju. Uz negativan test nije potreban karantin.“, objašnjava Kvintero Marone.