Početna Događanja Preko 400 bolničkih kreveta iz Švajcarske pristiglo u Srbiju i Srpsku

Preko 400 bolničkih kreveta iz Švajcarske pristiglo u Srbiju i Srpsku

Preko 400 bolničkih kreveta poslato za Srbiju i R. Srpsku iz švajcarskog kantona Tićino
Foto: arhiva HO Nemanjići Tićino

Humanitarna akcija prikupljanja i transporta specijalnih bolničkih kreveta i druge medicinske opreme za bolničke centre u Republici Srbiji i Republici Srpskoj uspešno je realizovana i oko 400 kreveta je pristiglo u zdravstvene centre Gradiški, Doboju, Bijeljini, Kragujevcu, Užicu i Pri. Time je završen prvi deo velike humanitarne akcije ukupne vrednosti od milion švajcarskih franaka. „Velikim trudom i zalaganjem istaknutog člana naše zajednice Mića Vukića iz Kjasa i njegovog humanitarnog udruženja „Društvo za podršku – selo Bare“ u organizaciji Crkvene Opštine u Tićinu i Humanitarne Organizacije „Nemanjići„ iz Belincone i uz angažovanje srpskog naroda u kantonu Tićinu, realizovana je humanitarna akcija prikupljanja i transporta specijalnih bolničkih kreveta i druge medicinske opreme za bolničke centre u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa zdravstvenim centrima u kantonu Tićino naša zajednica došla je u priliku da pomogne naše zdravstvene ustanove u otadžbini. Oko 400 bolničkih kreveta, vrednosti preko 1.000.000 franaka, je već stiglo u zdravstvene centre u Gradiški, Doboju, Bijeljini, Kragujevcu, Užicu i Prijedoru. U trenutku kada se naš narod u otadžbini kao i ljudi širom sveta bore sa pandemijom Korona virusa, donacija u vidu najsavremenijih bolničkih kreveta marke Hilrom i Linet je našim zdravstvenom centrima i više nego dobrodošla“, istakao je sveštenik Crkvene opštine u švajcarskom kantonu Tićinu Marko Knježević.

Mićo Vukić iz Kjasa (krajnje desno) se posebno istakao u ovoj akciji Foto: arhiva HO
Foto: arhiva HO Nemanjići Tićino

U narednom periodu planirane su nove pošiljke i za druge gradove. Na prijemu koji je organizovao Mića Vukić povodom završetka prvog dela akcije, predsednik Crkvene Opštine Tićino Milenko Spasojević, nadležni paroh jerej Marko Knežević kao i nekoliko članova Upravnog odbora parohije uručili su prigodne zahvalnice i poklone predstavnicima Regionalnog zdravstvenog centra u Tićinu u Švajcarskoj. Tokom prijema preneti su i pozdravi vladike Andreja, uz čiji blagoslov je i realizovana ova akcija. „Svoje poklone uručili su i sekretar humanitarne organizacije Nemanjići Zoran Svraka, predsednik Crkvene opštine u Milanu Zdravko Mišanović i drugi. Dogovoreno je da se organizuje direktan susret lekara i rukovodioca bolničkih centara iz Republike Srbije i Republike Srpske sa kolegama iz Tićina čim se situacija sa pandemijom virusa Korona sredi. Pomenutom prijemu pored predstavnika Regionalnog zdravstvenog centra u Tićinu prisustvovao je i Bruno Ariđoni gradonačelnik grada Kjasa i članovi privatnog i javnog sektora kantona Tićino. Naša Crkvena opština u saradnji sa svim organizacijama koje okupljaju naš narod u kantonu Tićino kao i sa svim zainteresovanim pojedincima nastaviće da radi na sličnim projektima kojima se na direktan način pomaže našem narodu u otadžbini. Nastavak akcije planiran je za jesen. Sve se može kad se Srbi slože!“, naglašeno je u Crkvenoj opštini Tićino.

U Srbiju i Republiku Srpsku tokom ove akcije poslato je 12 šlepera natovarenih bolničkom opremom. Još oko 200 kreveta je spremno za transport, a oni će itekako biti od koristi stanovnicima Srbije i Republike Srpske.

Organizovan transport bolničkih kreveta za Srbiju i Republiku Srpsku u više navrata
Foto: arhiva HO Nemanjići Tićino