Početna Događanja Nemačka televizija prenosila liturgiju iz hrama Svetog Save u Berlinu

Nemačka televizija prenosila liturgiju iz hrama Svetog Save u Berlinu

Druga nemačka televizija ZDF počela je u vreme pandemije da prenosi liturgije svake nedelje na svom kanalu u 10 časova službe, kako bi vernicima u Nemačkoj, zbog ograničenog broja učešća na liturgiji omogućila da koji „prisustvuju“ službi. Čast da poslednje nedelje liturgija bude emitovana pripala je predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Berlinu. ZDF prenosio je uživo Svetu Liturgiju iz hrama Svetog Save u Berlinu.

Služio je protojerej Radomir Kolundžić, starešina hrama, na nemačkom jeziku. Parohijski hor Sv. Stefan Dečanski, pod rukovodstvom dirigenta Ljiljane Šurdilović, odgovarao na crkvenoslovenskom jeziku. Zbog trenutno važećih Pravila Berlinskog senata u vezi suzbijanja pandemije izazvane virusom korona, samo određeni broj vernika je mogao je da prisustvuje bogosluženju, što je važilo i za hor.

Prema podacima televizije ZDF prenos je pratilo oko 550.000 gledaoca u Nemačkoj, što predstavlja 7 % tržišnog udela a telefonski servis, koji je bio dostupan posle prenosa do 15:00 časova, iskoristilo je preko  450 pozivaoca, prenosi sajt Eparhije diseldorfske i nemačke.

Prenos iz velelepnog hrama Svetog Save u Berlinu se može videti na: https://www.zdf.de/gesellschaft/gottesdienste/orthodoxer-gottesdienst-118.html