Početna Vesti Vladika Andrej otkazao svoju posetu Malti, planiranu za 20. avgust

Vladika Andrej otkazao svoju posetu Malti, planiranu za 20. avgust

Episkop Austrijsko-švajcarski, Italije i Malte Andrej obratio se pismenim putem parohijanima Srpske pravoslavne crkvene opštine Svetog apostola Pavla i svetog Nikole na Malti. On ih je obavestio da je otkazan njegov let za Valetu, glavni grad Malte i da na žalost 20. avgusta neće moći da bude sa njima, kao što je bilo planirano. Vladika žali zbog toga i svom vernom narodu šalje blagoslov i molitvenu podršku.

Vladika Andrej
Foto: Fejsbuk stranica vladike Andreja

„Draga braćo i sestre!

Zbog širenja opasne zaraze korona virusom u Austriji i time izdatih opštih propisa, otkazan je moj let za Valetu 20. avgusta o.g. kada sam trebao da dođem kod Vas u novu kanonsku posetu. Već je prošlo dosta vremena otkad nisam bio sa Vama.

Istina je da smo u Austriji, Švajcarskoj i u Italiji tokom ovog proteklog teškog perioda bili uskraćeni za neka bogosluženja, ali nam nije bila zabranjena molitva. Mogli smo vršiti molitvu čak i sa većim žarom, da ishodi sa mnogo više čežnje, iz dubljih predela; u njoj smo mogli čak provoditi više vremena, čak je po izjavi nekih vernika molitva bila istinitija, iskrenija, autentičnija. Živeli smo povremeno kao izgnani narod u egzilu, u periodu ropstva koji je ipak iznedrio nove podvige i ljubav prema bližnjima. Ta uskraćenja smo preživeli duhovno. Ono nije bio naš izbor i bili smo u prilici da našu situaciju prevedemo u vrlinu. I Gospod je to očigledno veoma blagoslovio. Nismo izgubili našu nadu u Njega, ne u smislu da se izbavimo od opasnosti koju nosi korona virus, već da nećemo izgubiti prisustvo Gospodnje u našem životu. U vinogradu milosti Gospodnje živeli smo na hrišćanski način, duhovno, i negovali smo pokajanje, post i molitvu. Iskoristili smo ovo vreme u današnjih okolnostima na dobro i zadobili smo mnogo korisnoga za duše naše, na jedinstven način“.
Na kraju pisma vladika Andrej je ponovo istakao da žali zbog nastale situacije da ne može da ih poseti, ali da obećava da će čim se prilike ukažu biti sa svojim narodom na Malti.