Početna Kultura Inicijativa da se delo Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“ uvrsti u obaveznu...

Inicijativa da se delo Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“ uvrsti u obaveznu školsku literaturu

Knjigom o Milutinu – se želji da se podigne svest naših ljudi
u rasejanju, da ne zaborave ko su i odakle su

Inicijativa udruženja poštovalaca dela velikog srpskog književnika Danka Popovića i autora romana „Knjiga o Milutinu“ su mišljenja i smatraju da bi ovo delo trebalo uvesti u obaveznu školsku lektiru u srednjim školama, kao i da bi rasejanje trebalo da ga pročita.
U obrazloženju je istaknuto da je Danko Popović u svom delu, posebno u „Knjizi o Milutinu“, sjedinio najviše vrline srpskog roda: radinost, moralnost i požrtvovanje. „Ovaj znameniti srpski pisac je gajio duboko osećanje i brigu za svoj narod i njegovu tragičnu sudbinu. Nadahnjujući se minulim vremenom i istorijskim iskustvima Slobodan – Danko Popović je pronicljivo i životno umeo da uobliči relevantne istine o bližoj prošlosti i savremenosti Šumadije i Srbije“, istakli su u udruženju.
Danko Popović je doživeo da bude popularan narodni pisac čije knjige, posebno „Knjiga o Milutinu“ čitaju i oni koji nisu skloni bavljenju knjigama i književnošću. „Ličnim životom i stavom upisao se u moralnu i intelektualnu vertikalu srpskog etosa. Delo Popovića odlikuje jezička čistota i oplemenjenost koja je i umetnički i istinski dostignula suštinu života. Zbog toga predlažemo da „Knjiga o Milutinu“ pa i druga dela Danka Popovića (Gospodari, Kuće Lukića, Čarapići, Oficiri) Ministarstvu prosvete i obrazovanja da donese odluku po kojoj bi delo „Knjiga o Milutinu“ i druga dela bila obuhvaćena nastavnim programom srpskog jezika i književnosti“, naglašeno je u obrazloženju.

Dela Danka Popovića po svom dubokom osećanju doprinose kulturi i tradiciji srpskog naroda predstavljajući vredan nastavno-umetnički i edukativni činilac za naredne generacije. Zato je bitno da se u ovaj projekat uključi što više ljudi. „U Aranđelovcu, 19. avgusta se održavaju književni susreti i tamo će se pokrenuti ovo pitanje. Nisu tu samo dela Danka Popovića u pitanju,već sve što je bitno za našu istoriju i tradiciju“ izjavio je za portal Rasejanje.info Saša Raković jedan od inicijatora ove ideje. „Bilo bi lepo da naši ljudi u rasejanju vide svog Milutina i da znaju da ih nismo zaboravili i da uvek računamo na njihovu moralnu podršku. Na žalost svi u ovom društvu traže neku korist i sete se dijaspore samo kad im trebaju devize. A da nije bilo naših u rasejanju ne bih se sačuvala kapitalna dela Vladike Nikolaja i mnogi mnogo drugih…Cilj je da podignemo svest naših ljudi,da ne zaboravimo ko smo, da jednostavno svako na svom nivou učini neko dobro delo, zadužbinu“, naglasio je Saša Raković.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti preko Fejsbuk stranice Knjiga o Milutinu.