Početna Događanja Novo priznanje obeležavanja manifestacije „Dan Nikole Tesle“ na Nijagarinim vodopadima u Kanadi

Novo priznanje obeležavanja manifestacije „Dan Nikole Tesle“ na Nijagarinim vodopadima u Kanadi

Trg Nikole Tesle na Nijagari
Foto: FB srpska škola Nikola Tesla

Povodom desetogodišnjice obeležavanja manifestacije „Dan Nikole Tesle“ na Nijagarinim vodopadima u Kanadi, pored priznanja koje su Srbi već dobili od grada Nijagare Fols odnosno gradonačelnika Džima Diodatija, juče je stiglo još jedno veliko i važno priznanje. Na poziv člana kanadskog parlamenta Tonija Baldinelija koordinator manifestacije Dan Nikole Tesle iz Nijagare i direktor srpske škole „Nikola Tesla“ Borislav Živković imao je srdačan i veoma uspešan razgovor. „Pored svih pohvala koje smo dobili za desetogodišnji rad izražena je i velika spremnost od strane parlamentarca Baldinelija da se ta manifestacija u buduće podrži na još većem nivou. Razgovori na tu temu će se nastaviti čim se zdravstvena situacija popravi“, istakao je Borislav Živković.

Toni Baldineli uručuje priznanje Borislavu Živkoviću za sveobuhvatni rad u proteklih deset godina
Foto: FB srpska škola Nikola Tesla

Toni Baldineli uručio je ovom prilikom Borislavu Živkoviću posebno priznanje za sveobuhvatni rad u proteklih deset godina. „To je zajedničko priznanje Srpskoj školi „Nikola Tesla“, Kanadskom Tesla tehničkom muzeju i svim članovima naše srpske zajednice u Nijagari koji nas podržavaju. Iskreno se nadamo da će se zdravstvena situacija u celom svetu uskoro popraviti, odnosno da ćemo biti u mogućnosti da ostvarimo sve planove za iduću godinu koji se tiču ne samo ove nego i drugih manifestacija koje su u planu i programu Srpske škole „Nikola Tesla““, naglasio je Živković.

Podsećanja radi Srpska škola „Nikola Tesla “ i ove godine 10. jula je obeležila 164-tu godišnjicu rođenja Nikole Tesle, odnosno desetogodišnjicu manifestacije Dan Nikole Tesle u Nijagari i desetogodišnjicu postojanja škole. „U uslovima vanrednog stanja i sa ograničenjem prisustva na samo desetak ljudi ipak smo uspeli da ne prekinemo tu desetogodišnju tradiciju da se svakog 10. Jula okupimo na Trgu Nikole Tesle i odamo počast našem Nikoli”, naglasio je Borislav Živković ispred Srpske škole.

Ceremoniji polaganja cveća na spomenik Nikoli Tesli prisustvovali su Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković, gradonačelnik grada Niagara Falls – Ontario Džim  Diodati, poslanik u parlamentu Ontarija (MP) Toni Baldineli, dugogodišnji saradnik Srpske škole i osnivač Kanadskog Tesla tehničkog muzeja Nemanja Jevremović, kao i sveštenik Milorad Delić. Ispred Srpske škole „Nikola Tesla“ prisustvovali su koordinator Dana Nikole Tesle i Srpske škole „Nikola Tesla“ Borislav Živković, nekoliko članova Školskog odbora, dece i učitelja naše Srpske škole, odnosno nekoliko roditelja i poštovalaca lika i dela Nikole Tesle.

Priznanje parlamentarca Srspkoj školi
Foto: FB srpska škola Nikola Tesla

„Zahvaljujemo se svima onima koji su i pod ovim vanrednim uslovima ipak bili sa nama 10. jula na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada, odnosno onima koji su nam pre i posle ove manifestacije putem mejla, preko društvenih mreža ili ličnim kontaktima uputili iskrene čestitke za desetogodišnjicu ove naše manifestacije. Međutim želimo da istaknemo posebnu zahvalnost gradskom veću grada Nijagare, odnosno našem gradonačelniku gospodinu Džimu Diodatiju, koji nam je ispred grada predao zvaničnu čestitku povodom desetogodišnjice naše manifestacije Dan Nikole Tesle“, naglasio je Branislav Živković dodavši da je ovo „još jedna potvrda, pored proklamacije Dana Nikole Tesle kao radnog praznika u gradu Niagara Falls 2015. godine i proklamacije Trga Nikole Tesle u januaru mesecu ove godine, da smo na pravom putu. Putu očuvanja našeg jezika, istorije, vere, kulture i tradicije, odnosno na putu očuvanja lika i dela jednog od najvećih sinova našeg naroda Nikole Tesle i ovde daleko od naše matice Srbije“.

Inače područje od Teslinog spomenika do hidrocentrale iz davne 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, koja je napravljena prema patentima američkog naučnika srpskog porekla, zove se Trg Nikola Tesla. Ime trga proglašeno je proklamacijom, koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.  U proklamaciji je istaknuto da je „Nikola Tesla  svojim izumima pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečanstvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema“.

Prva hidroelektrična stanica podignuta je na reci Nijagara 1881. godine, a do jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji razvoja struje došlo je 1896. kada je postrojenje uspelo da transportuje električnu energiju čak nešto više od 40 kilometara dalje, do Bafala. Veliki deo zasluga oko podizanja prve hidrocentrale koja je proizvodila naizmeničnu struju pripada upravo Nikoli Tesli.

Deo učenika Srpske škole sa visokim gostima na Trgu Nikole Tesle povodom proslave Teslinog rođendana i deset godina postojanja škole
Foto: FB srpska škola Nikola Tesla