Početna Događanja Održani „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ u Bazjaku

Održani „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ u Bazjaku


Književna nagrada za ovu godinu dodeljena Zlati Kocić iz Beograda

Dobitnica ovogodišnje nagrade Zlata Kocić
Foto: arhva Z. Kocić

Tradicionalna književna manifestacija „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ održana je i ove godine ove na Preobraženje  (juče) u Bazjaku. Zbog pandemije izazvane korona virusom ova 27.-a manifestacija za redom svedena je na jedan dan i održana je u užem sastavu. U manastiru Bazjaš, zadužbini Svetog Save održana je liturgija nakon koje je rezan slavski kolač. Potom je u prostorijama Srpskog kulturnog centra Sveti Sava održana Preobraženjska književna akademija u prisustvu Njegovog preosveštenstva vladike Lukijana, generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru Vladana Tadića, predsednika Saveza Srba u Rumuniji Ognjana Krstića i nekoliko pesnika iz Rumunije. Preko video konfekcije pesnicima i piscima iz Rumunije pridružili su se i pesnici iz matice i inostranstva.  Stihove su, između ostalog, govorili: Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Uljarević, pesnik iz Podgorice, Vlasta Šarkamenac, pesnik iz Pariza, Ljubiša Simić, predsednik Udruženja Sedmica iz Frankfurta, akademik i pesnik Svetlana Matić predsednica udruženja Vilhemina Mina Karadžić kao i Ljubinka Perinac Stankov iz Temišvara. „Na ovaj način Srbi u Rumuniji nisu prekinuli jednu od svojih najznačajnijih kulturnih manifestacija, čime su dali svoj doprinos očuvanju srpskog kulturnog identiteta, vere, duhovnosti i srpskog jezika“, naveli su u saopštenju Saveza Srba u Rumuniji.

Kao i svake godine, Savez Srba u Rumuniji dodelio je Veliku bazjašku povelju za 2020. godinu, tradicionalno priznanje za književnost i jedno od najznačajnijih književnih priznanja dijaspore. Nosilac ovog visokog priznanja Saveza Srba u Rumunije za 2020. je Zlata Kocić iz Beograda. Njoj će nagrada biti uručena na u Udruženju književnika Srbije, kada se za to budu stekli povoljni epidemiološki uslovi. Ovom nagradom nastavlja se plejada najistaknutijih dobitnika Povelje među kojima su bili i Matija Bećković, Dragan Jovanović Danilov, Radomir Uljarević, Radomir Andrić, Milosav Tešić, Duško Novaković, Stevan Tontić i drugi.

U društvu Matije Bećković pesnici iz rasejanja
Foto: arhva S. Matić

„Čestitam pesnikinji Zlati Kocić na dobijenom priznanju. Zahvaljujem se g. Ognjanu Krstiću, predsedniku i dr Slavomiru Gvozdenoviću, počasnom predsedniku Saveza Srba u Rumuniji, na odlično organizovanim Danima Preobraženja, u postojećim okolnostima. Bili smo fizički odvojeni, a ipak zajedno, na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji“, istakla je akademik Svetlana Matić, postavivši na svom Fejsbuk profilu reči zahvalnosti i fotografiju sa jedne od prethodnih manifestacija.