Zajednica srpskih klubova u Beču privodi renoviranje prostorija


Desa Burazor Aslanidu, Svetlana Matić, Bora Kapetanović i Luka Marković
Foto: ahriva S. Matić

„Novi sjaj i raspored prostorija koje stoje na raspolaganju svim članovima, odslikava želju novog rukovodstva da se svako ko dođe, u njima oseća bolje. Nakon dugog niza godina, na ulazu u zgradu, u ulici Gudrunstrasse 133b, u desetom bečkom okrugu, stoji reklama Zajednice i upućuje svakog znatiželjnog prolaznika da zastane i informiše se o aktivnostima ove krovne organizacije srpskih udruženja u Beču, koja priprema bogat jesenji kulturno-umetnički program“, istakla je Svetlana Matić, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhemina Mina Karadžić i veliki društveni aktivista, akademik i književnik.

Tim povodom, u poseti Zajednici bila je Desa Burazor Aslanidu, predsednica SKPD Prosvjeta iz Štutgarta, autorka romana Gradonačelnik i Srpkinja i Noć iza berlinskog zida, veliki humanista i organizator mnogih kulturnih dešavanja u glavnom grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg.  Desa Burazor Aslanidu je prisutne u Zajednici obavestila o aktivnostima Prosvjete iz Štutgarta, koja radi na očuvanju srpskog jezika i kulture u Nemačkoj i ovog meseca obeležava godinu dana postojanja.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković sa druge strane informisao je predsednicu Prosvjete iz Štutgarta o dosadašnjim dugogodišnjim aktivnostima Zajednice. On je istakao da su se u članstvu Zajednice nalazi 20 aktivnih klubova i udruženja i da je Zajednica ove godine proslavila 45 godina postojanja i rada. Gošći iz Štutgarta je pokazao i monografiju koja je objavljena tim povodom. Govorio je i o predstojećem Balkanskom festivalu, koji Zajednica organizuje zajedno sa udruženjem Dunav i rukovodstvom desete bečke opštine 25. i 26. septembra 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali Bora Kapetanović, koreograf i predsednik udruženja Dunav, Radmila Maksimović, predsednica KUD Branko Radičević i prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Desa Burazor Aslanidu, svoj poslednji roman Noć iza berlinskog zida, poklonila je  novoosnovanoj biblioteci Mina Karadžić, koja će biti smeštena u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. „Na ovom sastanku, razmotrene su mogućnosti buduće saradnje i rad na zajedničkim aktivnostima i budućim projektima, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u rasejanju“, naglasila je Svetlana Matić.